A tárca biztosítja a szükséges forrásokat és eszközöket

  •  
  •  
  •  

Az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz szükséges költségvetési források rendelkezésre állnak – mondta el Szabó Imre az árvízi helyzetről tartott mai sajtótájékoztatón. A tárca biztosítja a szükséges emberi és anyagi erőforrásokat annak érdekében, hogy garantálja a lakosság árvízi biztonságát, és hogy ne keletkezzen kár az anyagi javakban – tette hozzá a miniszter. A vízügyi igazgatóságok felkészültek, több mint 200-an dolgoznak a védekezéseken, jelenleg összesen 377 kilométer hosszan van elrendelve árvízvédelmi készültség. A tartós harmadfokú készültség miatt ma reggeltől az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) látja el a védekezés központi irányítását.

A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék hullott, ennek hatására megáradtak a mellékfolyók, és a Duna vízszintje is jelentősen megemelkedett. A hazai folyóink védvonalain jelenleg 377 km hosszan védelmi készültség van érvényben. A Dunán Nagybajcs térségében, a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon ma 12 órától III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, Dunakiliti térségében továbbra is a II. fokú készültség van, a Mosoni-Duna mentén, és a folyó Gönyű alatti szakaszán pedig elsőfokú készültség van érvényben.

 

Az elmúlt napok esőzéseinek hatására a Rábán is intenzív áradás zajlik, tegnap délután harmadfokú készültséget kellett elrendeleni, a folyó ma 11 órakor rekordvízállással, 506 centimérrel tetőzött Szentgotthárdnál, ez 36 centiméterel haladja meg az eddigi legnagyobb, 1965-ös árvíz szintjét. Az árvíz az egész Rába-völgyre ki fog terjedni. Szentgotthárdnál le kellett zárni a vasúti pályát, az elkövetkező napokban a folyó völgyében szinte minden, völgyet keresztező alacsonyabb rendű utat le fognak zárni egy időre, a kétszámjegyű főutakat nem. Szentgotthárdon a város több pontján a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányításával folyik a védekezés. Fokozott árvízi védekezés zaljik Csörötneknél és Csákánydoroszlónál, és megkezdődtek a védekezési munkák Körmenden is.

 

A szolnoki vízügyi igazgatóságról 71 főt vezényeltek át az észak-dunántúli védekezésre, a Dunántúlon több mint 200-an dolgoznak az árvízi védekezésben. Jelenleg 55 jármű, 3 vízijármű és 5 munkagép segíti a védekezést.

 

Az elkövetkező napokban is számíthatunk záporokra, zivatrokra, de a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban már nem haladja meg a 10 mm-t, egy-egy helyi zivatarban azonban hullhat nagyobb mennyiségű csapadék is. A jelenlegi előrejelzések ismeretében a Duna Nagybajcs, Komárom és Esztergom térségében III. fok feletti vízszinttel tetőzik. Nagymaros és Budapest térségében II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére kell számítani. Budapest esetében a tetőző vízállás 740 cm körül várható. A fővárosban 600-650 centiméteres vízállásnál, várhatóan szombaton délelőtt zárják le az alsó rakpartot.

 

Elsőfokú árvízvédelmi készültségnél a vízügyi igazgatóságok munkatársai fokozott figyelőszolgálatot tartanak, lezárják a zsilipeket, ellenőrzik a különböző műtárgyakat, folyamatosan elemzik a hidrológiai, vízjárási helyzetet. Másodfokú készültségnél – amikor a folyó már eléri a védtöltéseket – megerősítik a figyelőszolgálatot, növelik a védekezéshez készenlétben állók létszámát. Harmadfokú készültség esetén állandó járőrözés folyik a töltéseken, beavatkozásra készenlétben vannak a védelmi osztagok, és elhárítják a töltésen és a mentett oldalon előforduló árvízi jelenségek következményeit (szivárgások, csurgások, buzgárok).

 

További információ: KvVM sajtóiroda – Gábor Imola (06306788732),

OMIT Reich Gyula (06-30/950-7194), www.hydroinfo.hu, www.vizugy.hu

 

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Sajtóiroda