A tél és a minőségi fotográfia

  •  
  •  
  •  

Tél címmel nyílt az évszakot hűen bemutató fotókiállítás az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium galériájában a magyar kultúra napján.

Az iskola hagyománya, hogy január 22-ére mindig időzít egy-egy kiállításmegnyitót. Most éppen fotótárlatra várják a látogatókat, és nem véletlenül. Hirmann László iskolaigazgató megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, a legismertebb internetes lexikonban meglepően rövid szócikk szerepel a magyar kultúra napjáról. Azt is mondta, ma a képkészítés forradalmasítását éljük át, robbanásszerűen megnő a mennyiség, azonban ez nem jelent automatikusan minőségi növekedést is. Ez a kiállítás viszont megmutatja, hogyan lehet igényesen, tudatosan űzni ezt a műfajt – zárta gondolatait.
Pusztay Sándor, a tárlatot elhozó Kornétás Kiadó igazgatója kiemelte, Kölcsey személye is azt bizonyítja, hogy a kultúra különböző ágai mennyire megférnek egymás mellett. A himnusz versnek született, akkor még nem tudták, hogy az lesz, ami ma, és azt sem, hogy később sok alkotót megihlet. A fotókkal is dolgozó kiadó húsz évvel ezelőtt hirdetett először pályázatot. Az elmúlt idő során hat-nyolcezer képet küldtek be hozzájuk. Pusztay Sándor szerint a fényképezés egyszerre furcsa és izgalmas műfaj, és bár ma ki lehet válogatni
a jól sikerült fotókat, meg kell látni, mi az, amit meg szeretnénk örökíteni, hiába a jó gépek. A Károlyiban február 25-ig huszonöt alkotó ötven „meglátását” lehet megtekinteni.

Kép és szöveg: M. Orbán András