A téli vezetést gyakorolták a városháza sofőrjei

  •  
  •  
  •  

A csúszós, jeges úton való vezetés nehézségeivel birkóztak meg Wintermantel Zsolt polgármester és az újpesti városháza hivatásos sofőrjei a Magyar Autóklub meghívására.

A szervezet Újpesten található közlekedésbiztonsági és oktatási parkjában különböző feladatokat kellett teljesíteni. Bóják között szlalomozni, vízzel elárasztott útfelületen kanyarodni, majd mindezt úgy, hogy a tanpályába épített rántó paddal kimozdították a hátsó futóművet az egyenes vonalú haladásból. Az autó irányban tartása, a manőverező képesség megtartása szárazról csúszós felületre érkezve rendkívül nehéz feladat, már 40 kilométeres sebességénél szinte lehetetlen. Sok gyakorlással azonban megszerezhető a tudás, ezt igazolták a pilóták is, akik egyre jobb eredménnyel rótták a mind nehezebbé váló köröket.

Az aranyszabály: a fékről el a lábat, az autót a csúszás irányába kormányozzuk!

Rendkívül fontosnak tartom a biztonságos közlekedést, nem csak télen, valamennyi évszakban – mondta az autóból kiszállva Wintermantel Zsolt. Nem tudhatjuk, mikor kerülünk váratlan, akár életveszélyes helyzetbe, amelyet meg kell oldanunk. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk képességeinkkel, urai legyünk a járműnek, tudjuk, milyen helyzetben hogyan viselkedik. Életeket menthetünk, baleseteket előzhetünk meg, ha időben és jól tudunk reagálni, adott esetben az autót az úton tudjuk tartani – fűzte hozzá a polgármester.

Arra bíztatok mindenkit, aki még nem vett részt hasonlón, jöjjön el és próbálja ki autóvezetési tudását a Magyar Autóklub újpesti központjában. Csak itt lehet biztonságban megtapasztalni, milyen is egy irányíthatatlan jármű kormánya mögött ülni. Az autóklub szakembereinek tanácsaival el tudjuk érni azt a minimális rutint, amivel képesek leszünk gyorsan és pontosan kezelni egy veszélyes közlekedési helyzetet. Ezúton is köszönöm a Magyar Autóklubnak, hogy lehetőséget adott munkatársaimnak erre. Mind, akik részt veszünk a közlekedésben, felelősséggel tartozunk egymás iránt, ezért amit tudunk, meg kell tennünk nem csak magunk, hanem mások biztonságért is.