A tervezést követően engedélyezik az EuroVelo újpesti szakaszát

  •  
  •  
  •  

Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre a IV. kerületben, ha a Duna bal partján, Vácon és Szobon át az országhatárig vezető kerékpárútvonal végre eléri Budapest belső hálózatát. Az EuroVelo 6 tervezett észak-pesti szakasza a Dunakeszi irányából kerékpárral ingázók mindennapjait is jelentősen megkönnyítheti.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint az útvonal tervei már elkészültek, most megkezdődött az engedélyeztetési eljárás. A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat és az állam közös beruházásában, a BKK lebonyolításával valósulhat meg.

A projekt átfogó célja a főváros területén már meglévő EuroVelo-szakaszok fejlesztése, valamint a még hiányzó Duna-parti útvonalak megépítése, csatlakozva a hálózat létező, illetve tervezett szakaszaihoz.
A Megyeri csárda és az Újpesti vasúti híd közötti szakaszon mintegy 3,5 kilométer hosszan hiányzó kerékpárút közvetlen összeköttetést teremthet a vasúti hídnál meglévő városi főhálózattal, valamint a városhatárnál már megvalósult, Budapest és Dunakeszi közötti kerékpárúttal.

A bicikliút is megújult

A kerékpárút tervezése a folyamatban lévő újpesti árvízvédelmi beruházással összhangban történt. Az engedélyezési tervek 50-50 százalékos kormányzati és fővárosi forrásból készültek el. A most kezdődő engedélyezési folyamat kivitelezési tenderdokumentációja várhatóan 2023 nyarán állhat rendelkezésre. Ugyanakkor a BKK rámutatott arra, hogy a kivitelezésre jelenleg sajnos nincs forrás, ha azonban ez 2023 végéig megváltozik, a kivitelezés legkorábban 2024 tavaszán elkezdődhet.

A kétirányú, legalább 3,5 méter szélességű kerékpárút nemcsak a IV. és a XIII. kerület kapcsolatát javíthatja, hanem megkönnyítheti a Dunakeszi irányából kerékpárral ingázók mindennapjait is. Ezenkívül a tágabb régió számára is előnyökkel járhat, hiszen megépítésével összefüggő kapcsolat jöhet létre a Dunakanyar és Budapest belvárosa között.