A Titanic árnyékában

  •  
  •  
  •  

Ezúttal is érdekes előadást hallhattak az Újpesti Közművelődési Kör tagjai, 2012. október 5-én, pénteken este, a Polgárcentrumban. A Titanic árnyékában – mentőorvosi szemmel című beszámoló a híres hajó pusztulását és a segítségül érkező Carpathia gőzös történetét követte nyomon. A megjelenteket Kőrös Márta köszöntötte.

Völgyiné dr. Reich Márta előadása a Titanic tragédiáját járta körül. Sok érdekes információval gazdagodott a közönség, ami nem csoda, hiszen Márta asszony az elsüllyedt luxushajó túlélőit megmentő Carpathia gőzös fiatal magyar mentőorvosának, dr. Lengyel Árpádnak az unokája. A korhű dokumentumokat, relikviákat bemutató képes előadás felelevenítette a szomorú történetet. Egyébként az eddig soha nem látott dokumentumokra, fotókra, a mentés beszámolóit tartalmazó levelezésre egy nemrég megjelent könyvben (A Titanic Árnyékában) is rálelhetünk, amelyet természetesen Márta asszony írt.

A Titanicot az akkori világ legnagyobb civil vízi járműveként tartották számon, ennek megfelelően millió magasztos jelzővel illették. Az álmok hajóját mindenki elsüllyeszthetetlennek vélte. Mégis: 95 évvel ezelőtt jéghegynek ütközött és alámerült.

A grafológusként is tevékenykedő, magyar-francia szakos tanárnő, Völgyiné dr. Reich Márta naplószerű beszámolójából kiderült: több hajó vette az S.O.S. jelzést, de azt csak a Carpathia kapitánya vette komolyan. Dr. Lengyelt álmából riasztották fel, s közölték vele, süllyed a Titanic. Az orvos visszaemlékezése szerint három órán belül érték el a menekültek első csónakját, amelyből először csak nyöszörgés, sírás hallatszott. Aztán feltűntek a hidegtől megdermedt alakok is, akik mozogni sem tudtak.

Javarészt nők, gyerekek érkeztek, hisz a Titanic mentőcsónakjaira csak annyi férfit engedtek fel, amennyi a haladáshoz, evezéshez szükséges volt.
Az est végén, ajándékkal kedveskedtek a kör tagjai az előadónak: Jozefka Antal albumát és Somos Zsuzsa új könyvét meghatottan köszönte meg Márta asszony.

Á.T.