A tudományra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

Két újpesti tudós munkásságára emlékezve helyeztek el márványtáblát az Újpesti Kéttannyelvű Műszaki Főiskola falán vasárnap. Az Újpesti Városvédő Egyesület által 2000-ben kezdeményezett mementót dr. Trippon Norbert alpolgármester leplezte le.

Kőrös Endre kémikus születésének 80. és Laziczius Gyula nyelvész halálának 50. évfordulójára került fel a jeles tudósok neve Újpest centenáriumi jubileumának alkalmából. A Magyar Tudományos Akadémia hajdani két tagjának a pályáját dr. Kroó Norbert, az akadémia alelnöke méltatta, az utánuk jövő generációk nevében egy Newton-i idézettel hangsúlyozva: „Ha netán messzebbre láttam, mint a kortársaim többsége, az nem köszönhető másnak, mint az óriásoknak, akiknek a vállán állhattam…”
Zombori Béla, az iskola igazgatója örömmel köszöntötte az eseményt, hiszen – szavai szerint – „generációkon keresztül állíthat valódi példát a fiatalok elé a példaképekben ma oly szűkös időkben is”. Dr. Trippon Norbert alpolgármester kiemelte, hogy az esemény nem csak a tudósokra, de Újpest eltelt száz évére is emlékezik s meggyőződése, hogy a hasonló főhajtás a város nagyjai előtt, újabb száz év alapjait teremti meg.