A valóban rászorulók kaphatnak lakbértámogatást

  •  
  •  
  •  

Jelentős lépést tett az újpesti önkormányzat az eddiginél igazságosabb és fenntarthatóbb bérlakás rendszer felé – nyilatkozta lapunknak Nagy István, szociális ügyekért felelős alpolgármester. –­ Az idén a lakbérbevétel 20 százalékos növekedésével számolunk. Ezzel együtt a várható lakbér bevétel így is csak a lakásfenntartás tényleges költségeinek kevesebb, mint felére elegendő – tette hozzá.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

– Önfenntartó bérlakás rendszerről tehát nem beszélhetünk, de úgy gondolom, ez nem is lehet célja az önkormányzatnak – fejtette ki. A szociális alapon nem hasznosítható lakások közül a nagy alapterületű, panelos technológiával épült, távfűtéses lakások bérbeadása ebben az évben piaci alapon történik.

Az önkormányzat kérdőíves felmérés után döntött a tulajdonában lévő lakások bérbeadásának szabályairól. A legérzékenyebb kérdés az önkormányzati lakbérek megállapításának módja volt. Sokan úgy vélik, ez csak az önkormányzat és a bérlők ügye. De nem ilyen egyszerű a dolog. A szociális alapon bérbe adott lakások fenntartása éves szinten 300 millió forint önkormányzati támogatást igényel. Ami azt jelenti, hogy ekkora összeggel támogatja Újpest közössége az önkormányzati lakásban élőket. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy más feladatokra ennyivel kevesebb összeg jut. Ez éves szinten bérlőnként 120 ezer forintnyi támogatást jelent. Nem mindegy tehát, hogy ezt a támogatást alanyi jogon, vagy rászorultsági elven adja az önkormányzat.

Első lépésként a szociális alapú lakásbérbeadás feltételeit határoztuk meg, amit a lakbérek mértékének megállapítása követett, majd a lakbér-támogatási rendszer kidolgozására került sor – ismertette az új rendszer kialakulásának ütemezését Nagy István. Akik pedig nem jogosultak szociális bérlakásra, vagy lakbér-támogatásra, költségelvű lakbért fizetnek. A szociális alapon nem hasznosítható lakások közül a nagy alapterületű, panelos technológiával épült, távfűtéses lakások bérbeadása ebben az évben piaci alapon történik – erősítette meg.

–D.N.Zs.