A változás napja

  •  
  •  
  •  

Több ezer ember tüntetett február 20-án a Parlament előtt az állatkínzás ellen. A szervezők és a felszólalók közt ott volt Pataki Gábor, az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat elnöke is.

A megmozdulást megelőzte január 19-én az Állatvédelmi Szervezetek Országos Szövetségének megalapítása, amelyre az újpesti városházán került sor. A résztvevők elhatározták, hogy közös tüntetést hirdetnek február 20-ára, azzal a céllal, hogy az állatkínzást kiemelt bűncselekményként kezelje a törvény.

A szinte teljesen megtelt Kossuth téren végül több mint száz állatvédő szervezet képviseltette magát. A felszólalók elmondták, hogy szeretnék, ha az állatkínzásért a jövőben a pénzbírság vagy a felfüggesztett börtönbüntetés helyett letöltendő járna az elkövetőknek. Többen felhívták rá a figyelmet, hogy aki állatot kínoz, az később hajlamos lesz ugyanezt emberrel is megtenni.

Pataki Gábor elmondta, hogy reményei szerint ez a változás napja lesz, és emlékeztetett rá, hogy az országban elsőként – 2013-ban – Újpesten alakult Állatvédelmi Járőrszolgálat az önkormányzat támogatásával.

A tüntetés végén Pataki Gábor törvénymódosító javaslatot adott át Horváth Istvánnak képviselőnek, amely az állatkínzást legfeljebb 3 évig, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná és bűntetté minősítené át az ilyen cselekményeket.

A tüntetésen részt vett Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt is.