A Városgondnokság felkészült a havazásra

  •  
  •  
  •  

Hóeséssel indult az új év, azonban a Városgondnokság munkatársainak ez nem okozott gondot. Az előkészületekről és a munkálatokról a zöldterületi üzletágvezetőt kérdeztük.

 „Idén már megérkezett a régen várt hó, szerencsére nem ért felkészületlenül bennünket, a gépeink elő voltak készítve, és a betárolt só mennyisége is a rendelkezésünkre állt” – mondta el megkeresésünkre Fejér János, a Városgondnokság zöldterületi üzletágvezetője, akitől megtudtuk azt is, hogy milyen eszközökkel végzik munkájukat az utakon. „Két traktorunk van, leginkább ezeket használjuk. A járművek tolólappal, valamint sószóró adapterrel vannak felszerelve. Ezeken kívül van három utcaseprőgépünk, melyek átalakíthatóak, és szóró adapterrel, tolólappal szintén felszerelhetőek.”

Városgondnoksághoz – bár tett már kivételt, például mozgáskorlátozott lakosok estén – a Szent István tér, a Király sétány, valamint a zöld területeken, parkokon átvezető utak megtisztítása tartozik. Az úttest és egyéb területek takarítását, síkosság-mentesítését pedig az FKF Zrt. végzi.

Ami bennünket, lakosokat érint, nem szabad elfelejteni, hogy a lakóházak, magántulajdonok előtti terület megtisztítása minden esetben az ott élők, tulajdonosok, lakóközösségek feladata. Ezt pedig a balesetek elkerülése érdekében soha ne feledjük, ne hagyjuk figyelmen kívül!

Rácz Zsuzsanna


A Városgondnokság kétféle környezetbarát anyaggal végzi a síkosság-mentesítést. Az egyik a kalciumklorid, amely a vízzel való reakciójakor hőt termel, ezáltal olvaszt. A növények jól tűrik és alacsonyabb hőmérsékleten is eredményesen alkalmazható. A másik bazaltliszt, kalcium-karbonát és kalcium-klorid keveréke. Ez a környezetbarát anyag jégolvasztó hatásán túl mechanikai síkosság-mentesítésre is alkalmas.


Néhányan jelezték az önkormányzat felé, hogy nagyobb méretű tócsákat észleltek a parkokban. Ez a legtöbb helyen természetes jelenség, a fagyos földbe ugyanis nehezebben, lassabban tud beszivárogni a víz. Az önkormányzat ezért az újpestiek türelmét kéri. Amennyiben valaki túlzottan nagynak ítéli meg egy tócsa méretét és napokkal később sem tapasztal változást, kérjük, küldjön fotót a pontos cím megjelölésével a varosuzemeltetes.oszt@ujpest.hu email címre.