A városházára látogattak a gyerekek

  •  
  •  
  •  

Az újpesti városháza csütörtökön kora délután ismét kitárta kapuit a diákok előtt. Újpest legjellegzetesebb középületén Szöllősy Marianne gyűjteményvezető kalauzolta végig a gyerekeket, akik közös kakaózással zárták a programot.

Március 18-án két iskola egy-egy diákcsoportja látogatott el ismét az újpesti városházára. Elsőként az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, majd az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola tanulói ismerkedhettek a város patinás épületével és működésével. Ezen a délutánon is Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kísérte végig a nevezetes épületen a gyerekcsoportokat, akik a várostörténet mellett Újpest polgármesteri hivatalának működéséről is képet kaphattak.

A diákok a házasságkötő teremben megismerkedhettek a polgári szertartás részleteivel, majd néhány vállalkozó kedvű kisiskolás segítségével el is játszhattak egy esküvőt. A vidám programot követően a kisdiákok először a dísztermet nézték meg fentről, a karzatról, majd a képviselők helyeire letelepedve ismét izgalmas lehetőség várta őket: megtudhatták, miként választanak polgármestert, jegyzőt és alpolgármestereket, sőt újabb jelentkezőkkel maguk is kipróbálhatták a hivatal egyik legfontosabb eseményét.

Az interaktív, játékos programot, mint korábban, most is közös uzsonna, habos kakaó és finom kalács zárta. A látogatás végén emléklapot kapott minden diák.
– Korábban egyszer már jártam itt, de akkor nem tudtam mindent ilyen alaposan megnézni. Nekem a díszterem tetszett legjobban, és természetesen a játékok, az esküvő és a választás is emlékezetes marad – mondta a program végén Villő, az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola harmadikosa.

–Nagyon tetszett, amit láttunk, de az is, amit a néni mesélt a régmúltról. Sokat tanultam belőle – fűzte hozzá Szöllősy Marianne idegenvezetésére célozva egy másik harmadikos, Luca.

Domokos már járt itt korábban. Mint elárulta: októberben ünnepelték itt, a városházán családi cégük százéves fennállását, amelyet még ükapja, Kálmán István alapított. A neves asztalosdinasztia leszármazottját is elbűvölte a díszterem.
– Nagyon szépek voltak a függönyök, de különösen a bútorok tetszettek – osztotta meg velünk gondolatait kakaózás közben.

G.R.