A városvezetés egy hullámhosszon van az emberekkel

  •  
  •  
  •  

„Az újpesti közösségi érzés, összetartás, az újpestiség, a lokálpatriotizmus még erősebb lett az elmúlt években. Ezt tartom a legnagyobb sikernek. Jó újpestinek lenni.” Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere nyilatkozott lapunknak 2015 eredményeiről, az előttünk álló feladatokról, ünnepekről és hétköznapokról.

Polgármester úr, milyen évet zár 2015 végén Újpest?
– Dolgos és küzdelmes év van mögöttünk, fontos eredményekkel. Még tavaly megkezdődött a Rózsa és a Virág utcák közötti tér megújítása, ami idén be is fejeződött. Megkezdtük a Semsey sportpálya építését, a Görgey út régen várt, teljes körű felújítása is hamarosan befejeződik. Az idén megújult a Tél utca, és célegyenesbe ért a Szilágyi úti sportcsarnok előkészítése. Ősszel végre elhárultak a végső akadályok is az új vásárcsarnok megépítése elől, elkezdődtek a munkálatok. Alig várom, hogy az újpestiek birtokba vehessék a megújuló főteret, piacot és az új vásárcsarnokot. Újpest egy új büszkesége lesz, de egyben szerethető is. Igazi, újpestieknek való találkozóhely.
Öt évet töltött már polgármesterként. Az öt év intézkedései közül melyeket tartja a legfontosabb eredményeknek?
– Ha a konkrét ügyeket nézzük, akkor nyilván azokat, amelyeket az itt élők a leginkább értékelnek. Ezek általában a régóta várt fejlesztések. Ilyen volt az első ciklus alatt az SZTK átvétele és felújítása, Újpest új uszodát épített saját forrásból, megújult az összes gyermek és felnőtt háziorvosi rendelő. Sokan örültek annak is, hogy Ovi-Foci pályák épültek, megépült a Tarzan™ Park, vagy annak, hogy rengeteg kulturális rendezvény volt, amelyekből hagyomány lett. Azt is emlegetni szokták, hogy minden fontos ügyben megkérdezzük az itt élők véleményét. Az imént felsoroltak mind nagyon közel állnak a szívemhez, de a legfontosabbnak én egy nem ennyire konkrét, kézzelfogható dolgot tartok.
Hanem azt, ami a közös találkozások alkalmával, a rendezvényeken, az Újpesti Cseriti mozgalom során vagy az árvíz elleni védekezéskor volt érzékelhető. Az újpesti közösségi érzés, összetartás, az újpestiség, a lokálpatriotizmus még erősebb lett az elmúlt években. Ezt tartom a legnagyobb sikernek. Jó újpestinek lenni. És ezt azok is érzékelik, akik csak látogatóba jönnek ide. Jó itt élni!

Mi az, amiben nem sikerült előrelépni, amivel nem elégedett?
– Azt mindenki látja, még ellenfeleink sem vitatják, hogy Újpesten dinamikus és látványos fejlesztések valósultak meg az elmúlt években. Azt már talán kevesebben veszik észre, hogy a látványos fejlesztések mellett tagadhatatlanul ott vannak a helyi út-, és járdafelújítások, számos panelház szépült meg az önkormányzat és az ott lakók összefogásával.
Felújítottuk az összes háziorvosi rendelőt. Bölcsődék, óvodák, iskolák, játszóterek, parkok újultak meg, valamint újak létesültek az elmúlt években, és jelenleg is zajlanak ilyen munkálatok. Ugyanakkor, én itt élem a mindennapjaimat, járok-kelek Újpesten, minden részét ismerem. Jól tudom, hogy sok olyan utca, sok olyan épület van, ami felújításra, javításra szorul, de még nem került sorra. Tudom, hogy sok helyen rossz a járda, az útburkolat, jól ismerem a lakótelepek állapotát, sok a lerobbant panelház, nem megoldott a
parkolási helyzet a központban és még sorolhatnám a problémákat, amelyek megoldásra várnak. Nyilván mindenki azt szeretné, ha az ő közvetlen lakókörnyezete, útvonala, munkahelyének környéke fejlődne, szépülne, korszerűsödne mielőbb. De egyszerre minden nem megy. Úgy tapasztalom, hogy ezt az újpesti polgárok nagy többsége meg is érti és türelmes. Még azok sem mérgesek igazán, akik olykor morgolódnak – nem alaptalanul. De mégis megértik, hogy egyszerre nem jut mindenre pénz, idő, energia, ember, így minden városvezetésnek prioritásokat, fontossági sorrendet kell felállítani. Épp ezért kérdezzük meg évről évre az itt élő embereket az Újpesti Párbeszéd keretében arról, hogy ők mit tartanak a legfontosabb feladatoknak, megoldandó problémáknak. És mivel valóban figyelembe vesszük a véleményüket, így okkal számíthatunk arra, hogy nem lesznek elégedetlenek, türelmetlenek. A visszajelzések, a választási eredmények is ezt támasztják alá. A városvezetés egy hullámhosszon van az emberekkel. Azt senki sem tagadhatja, hogy változás, fejlesztés, előrelépés történt az elmúlt öt év alatt, és történik most e pillanatban is. Tehát mindenki bízhat benne, hogy előbb vagy utóbb az ő utcája, háza, játszótere is sorra kerül.
Van olyan terv, amiről úgy látja, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítani?
– Én sportoló voltam, kemény csapatsportokat űztem – kézilabda, vízilabda
–, amelyekben a végső sípszóig nem gondolunk másra, csak arra, hogy menni kell előre és gólt szerezni, győzni. Így vagyok ezzel ma is, polgármesterként sem gondolok arra soha, hogy valamit nem tudunk megvalósítani.

Milyen a kapcsolata a fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

– Újpest azért nem tudott évtizedeken át olyan dinamikusan fejlődni, mint amire képes lett volna, mert a korábbi kormányokkal és a főváros korábbi vezetésével általában nem volt igazán jó a kapcsolat és az együttműködés. És ez nem Újpest hibája volt. 2010 óta ez másképpen van. Természetesen most is vannak érdekkülönbségek, ütközések és ebből fakadóan éles viták is. Az ország minden települése, városa és a főváros minden kerülete fejlődni akar, mindenki több forrást, több fejlesztést szeretne kicsikarni. Borzasztó nehéz minden érdeket, szempontot, lehetőséget összeegyeztetni. De most a régi dacos, értelmetlen veszekedések és sértődések helyett sokkal inkább értelmes viták zajlanak, amelyek legtöbbször eredményre vezetnek. Van közös platform, közös értékek és célok. Ez hiányzott korábban.

A továbbiakban is Újpest polgármestereként képzeli el az életét vagy vannak másfajta ambíciói?
A minap valaki azt kérdezte tőlem, nem akarnék-e feladatot vállalni az országos politikában? A válaszom egyértelmű „nem” volt. Ahhoz ugyanis itt kellene hagynom Újpestet, amit elképzelhetetlennek tartok. Amíg az újpestiek elégedettek a munkámmal, addig csinálom. De ez nem az én döntésem, hanem a választóké. Azt azért megsúgom, nem kis büszkeséggel, hogy 2014 őszén 14%-ot vertem rá a saját 2010-es eredményemre. Szóval úgy tűnik, még maradok egy kicsit.

Néhány nap és itt a karácsony. Az Ön számára hogy telik az advent, a karácsonyi készülődés?

Évről évre egyre többen mondják, hogy ez az időszak már csak a plázacsatákról,
az ajándékok hajkurászásáról szól, ami megöli az ünnep örömét, meghittségét.
Szerencsére nálunk ez nincs így. Nálunk nincs ez a hajsza. Igyekszünk megélni az adventi napokat, a karácsonyvárás hangulatát. Szeretek kisétálni a gyerekeimmel az adventi vásárba, meginni egy pohár forralt bort, közben váltani pár baráti szót valakivel, látni a korcsolyázó fiatalok örömét. Azt hiszem, a mostani időkben – nyilván mindenki érti, hogy mire gondolok –, még inkább törekednünk kell arra, hogy megbecsüljük azt, amink van. Elsősorban a szeretteinket, a közösségeinket, a családunkat, a barátainkat, a kedves ismerősöket, a találkozásokat, minden békés és meghitt órát vagy percet.

Mit vár a 2016-os évtől?

Elsősorban azt, hogy a világ körülöttünk kicsit csillapodjon, a nagyhatalmak vezetői józan és bölcs döntéseket hozzanak, a konfliktusok ne éleződjenek, hanem enyhüljenek. Ami minket illet, itt Újpesten feladat és megvalósítandó terv van előttünk bőven, megoldandó probléma is van temérdek, tehát nem fogunk unatkozni a következő évben sem. Az új vásárcsarnok építése, a főtér
rekonstrukciója lesz a középpontban, de folytatódik a közterületeink megújítása is. Az Ugró Gyula és a Semsey-park fejlesztése mellett számtalan kisebb-nagyobb park, játszótér és kutyafuttató újulhat meg. Folytatjuk a szakrendelő eszközeinek fejlesztését is, és remélhetőleg elkezdődhet az új orvosi rendelő építése is a Kunhalom utcában. Vagyis jövőre éppen az imént említett, nem annyira látványos fejlesztésekre, felújításokra koncentrálunk. A közösségi élet továbbra is pezsegni fog, folytatjuk a jól bevált hagyományainkat.
Tudjuk, hogy nagy focirajongó, mit vár a jövő évi Európa-bajnokságtól?
Azt várom, hogy békében és biztonságban lezajlik, jó meccseket látunk, és főként, hogy a magyar válogatott tisztességgel helytáll a tornán. Már az is óriási dolog, hogy négy évtized után újra ott lehetünk. Nagyon fogok drukkolni a fiúknak és azt várom, hogy bármi lesz is a konkrét eredmény, emelt fővel jöhetnek majd haza.

Visszatekintünk az elmúlt öt évre: kerek egész. 2010-ben azt mondtuk, új időszámítás kezdődik Újpesten. Ma azt mondom, minden nap egy új siker. Öt év alatt sikerült bizonyítani, hogy Újpesten egységes közösség működik. Emberi és
közös értékek alapján hozunk döntéseket, a jövőre közösen tekintünk, és figyelünk egymásra. Újpest Önkormányzata nevében békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!
Hajrá Újpest!

Wintermantel Zsolt,
Újpest polgármestere