A vírus elleni védekezés ürügyén a választási törvényt is átírná a kormány

  •  
  •  
  •  

A különleges felhatalmazás birtokában nem csak az Alaptörvényhez nyúlna hozzá a kabinet. A kedd esti javaslatözönben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjfél előtt egy perccel jelentette be, hogy több, választással összefüggő törvényt is módosítsanak. Ezen felül több mint 20 másik törvénymódosítás is felkerült a parlamenti honlapra, melyek többek között a vagyongazdálkodást is érintik – írja a 24.hu.

A választási törvény módosításának lényege az lesz, hogy

a jövőben csak az a párt állíthat pártlistát, amely legalább 50 egyéni választókerületben – tehát legalább kilenc megyében és a fővárosban – önállóan jelöltet állított. Eddig csak 27 egyéni választókerületben volt kötelező önállóan jelöltet állítani.

Ezen felül változnak a kampánytámogatások is:

“(1) Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg
a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden
egyéni választókerületben jelöltet állított.”

Az 5-ös paragrafus szerinti összeg az összes képviselő számának és ötmillió forintnak a szorzata, tehát

995 millió forint.

A jelenlegi törvény szerint 15 százalékának megfelelő összegű támogatásra voltak jogosultak a pártok, ha legalább 27 helyen állítottak jelöltet (ez a limit emelkedik majd 50-re), míg a 30 százalékos támogatás legalább 54 jelölt esetén járt, ez most 50-re csökken.

A jól körvonalazható cél, hogy

az ellenzéki pártoknak nehezebb legyen közös listát állítaniuk, ha támogatáshoz is szeretnének jutni, de közben egyetlen körzetben csak egyetlen jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben elindítani.

A változtatást a módosítás egyébként azzal indokolja, hogy a javaslat biztosítja, hogy csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát, ezáltal fellép azon jelölő szervezetekkel szemben, akik indulásának csupán az a célja, hogy a választási szabályokkal visszaélve a választási támogatások megszerzése érdekében indítsanak jelölteket.

Szerepel még a szövegben az is, hogy nem indulhat el megyei listán az, aki polgármesterjelöltként is elindul.

, , , ,