•  
  •  
  •  

„Orbán Viktor a tőle megszokott unortodox módon nem járványt és az annak kapcsán szárba szökkenő gazdasági-szociális válságot, hanem a politikai ellenfeleit akarja foggal-körömmel visszaszorítani” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Cserdiné Németh Angéla. A XV. kerületi polgármester rámutatott: még csak 15 nap telt el ebből az évből, de a kormány már 144 millió forintot vett el a kerülettől. Ez már 20 millióval több, mint amennyit a sportszervezetek támogatására szoktak egy esztendőben fordítani. Az összes elvonás 2021-ben várhatóan 3,5 milliárd forint lesz. A polgármester szerint ezt valójában nem a XV. kerületi önkormányzattól, hanem a rákospalotai, újpalotai és pestújhelyi emberek zsebéből veszik ki. „Azokéból is, akik azt gondolják, Orbán Viktor a legalkalmasabb az ország vezetésére.” – tette hozzá.

„A következő hetek éppen ezért arról is szólnak majd, hogy nem hagyjuk magunkat és minden lehetséges eszközzel elmondjuk a kerület lakosságának, hogy ezt a pénzt tőlük veszi el a kormány” – szögezte le Cserdiné Németh Angéla. Hangsúlyozta: lesz olyan önként vállalt feladata az önkormányzatnak, amelyről a megszorítások miatt le kell mondaniuk, ám elbocsátásokat nem terveznek és a szociális hálóhoz sem nyúlnak.

 

 

A polgármester emlékeztetett: a kerület lakóinak „van már egy komoly tapasztalatuk arról, hogy milyen Orbán Viktor bosszúja, ha szerinte egy településen rosszul szavaznak az állampolgárok”. Hozzátette: a választók nem buták, és ez a tavalyelőtti önkormányzati választásokon meg is mutatkozott. „az orbáni parancsokat szolgaian végrehajtó dr. Pintér Gábor és társai a legnagyobb addigi frakcióból nullázták le magukat egy, csak listás képviselőből álló csipetcsapattá” – fogalmazott Cserdiné Németh Angéla.

Napi kilenc és fél milliós elvonás

Tóth Imre alpolgármester elmondta: a kerület vezetése úgy döntött, a fejlesztések a járvány ellenére sem állhatnak le. Holott pénzügyi helyzetüket a kormányzati elvonások csak még nehezebbé tették. „A gépjárműadó és a reklámadó teljes elvonásával, az iparűzési adó csökkentésével, a szolidaritási hozzájárulás másfélszeres emelésével, az elhibázott gazdaságpolitikai döntésekkel naponta 9,6 millió forintot vesznek el” – mutatott rá. A politikus úgy véli, a kormánypárt helyi képviselőire ezekben a válságos időkben sem számíthatnak a helyiek, mert ők csak a pártjuktól kapott központi utasításokat hajtják végre, nem törődnek a kerülettel.

 

 

„Hiába a miniszterelnök szándéka, még erősek vagyunk. Most a teljesen egységes frakciónkkal, polgármester asszonnyal és a kerületben élőkkel újra egymásba kell, hogy karoljunk. Ha így lesz, túl leszünk az újabb nehéz akadályon. Nem hagyhatjuk magunkat, nem hagyjuk magunkat. Amíg tudunk, küzdeni fogunk” – szögezte le Tóth Imre.

, , , , , ,