Adóváltozások, ingatlangazdálkodás, vagyonvédelem

  •  
  •  
  •  

Középpontban az ingatlan címmel vállalkozói fórumot tartott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara IV. kerületi Tagcsoportja, december 17-én. A Deák Ferenc utcai irodában megszervezett programon az ÚV Zrt. és az Újpesti Vagyonőr és Szolgáltató Kft. is bemutatkozott, emellett pedig a kisvállalkozókat érintő adóváltozásokról is tájékozódhattak a jelenlévők.

A BKIK vállalkozói fórumán Hegyaljai István, a IV. kerületi Tagcsoport elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve az összejövetel és a csoport munkásságának célját, azaz a kerületi vállalkozások összefogását. Hozzátette, a tagcsoport a kerületi Ipartestülettel karöltve szeretne életet vinni az iparosok segítségével épült székház falai közé. A vállalkozói fórum is ezt a célt, illetőleg az újpesti vállalkozókat szolgálja – tette hozzá -, ugyanis a találkozó témái is egytől egyig olyanok, melyek őket érintik és érdeklik.

A fórum első napirendi pontjának keretében az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. mutatkozott be. Dr. Telek Zoltán, az ÚV Zrt. elnöke ismertetőjében elmondta, jelenleg 1400 üzlethelyiség van Újpesten, melyet az ÚV Zrt. kezel. A két évvel ezelőtti koncepcióváltást követően a döntési kompetencia is a Vagyonkezelőhöz került, így azt hogy kinek, milyen módon és milyen feltételekkel ad bérbe az önkormányzat egy adott helyiséget, arról az ÚV Zrt. dönt. Az előadásból kiderült, a legpreferáltabb környék Újpesten az Árpád út egy bizonyos szakasza, illetőleg a Szent István tér, de az elsődleges cél természetesen az, hogy minél több helyiség bérlőre találjon.

Az ÚV Zrt. ismertetése után annak leányvállalata, az Újpesti Vagyonőr és Szolgáltató Kft. mutatkozhatott be, ahol két évvel ezelőtt szintén koncepcióváltás következett be, mondta el Cserna Sándor ügyvezető. A Kft-t 2003-ban alapították meg, a Vagyonvédelmi Távfelügyeleti Rendszer kialakítása kapcsán, mely még 1999 novemberében kezdődött el a bűncselekmények visszaszorítása és a lakossági vagyon megvédése érdekében. A Vagyonőr Kft. profiljába a vagyonvédelem, a távfelügyelet, a címellenőrzés, az épületüzemeltetés, valamint az elektronikus biztonsági rendszerek telepítése is beletartozik-derült ki az előadásból.

A januártól hatályba lépő adóügyi változásokról T. Kovács Beáta, az önkormányzat Adóigazgatási Osztályának vezetője tájékoztatta a vállalkozói fórum résztvevőit, különös tekintettel az egyéni vállalkozókat érintő legfontosabb kérdésekről. Így többek közt a kommunális adók, az építmény-és telekadók, az illeték és a gépjárműadó is szóba került. Fontos információ azoknak, akik adóalannyá váltak a közelmúltban, hogy a helyi adókról -így a kommunális-, építmény- és telekadóról – le kell adni bevallásukat, 2013. január 15-ig!

(antosa)