Advent első hétvégéjének fellépői

  •  
  •  
  •  

Kattintson a plakát nagy méretű változatához.

Duett Karácsony

Már a felkonferálásakor biztos a vastaps: Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán musicalszínészek a fiatalok és a felnőttek kedvencei. A Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével indul a karácsonyi vásár négy héten át tartó kulturális programja.

– Milyen műsorral érkeznek? – kérdeztük Szinetár Dórától.
– Szeretnénk az egész adventi ünnepkör idejére élményt nyújtani, ezért az újpesti fellépésre nem is hozhatnánk más dalokat, mint a Duett Karácsony című műsorunkat, amellyel három éve járjuk az országot. Nagyon szeretjük a műsort, boldogság számunkra, hogy a hallgatóság is várja ezeket a fellépéseket. Ezért egy évvel ezelőtt CD-re énekeltük a dalokat. A lemez is a Duett Karácsony címet kapta, mintegy folytatása lett ezzel a Musical Duett-nek.
– A Musical Duett az egyik legsikeresebb produkció a hazai zenei palettán, duplán platina lemezes. Mi a titka a karácsonyi korong sikerének?
– Elsősorban a témája, a karácsony, amely az egész világon a szeretet ünnepe. A dalok hangszerelése, a dallamviláguk a közelgő ünnepet vetítik elénk. A műsorban és a korongon olyan világhírű, sokféle eredetű, klasszikus amerikai karácsonyi dalok szerepelnek, mint például a Let It Snow, a Santa Baby, a Jingle Bell, amelyet karácsonyi slágerként énekel, dúdol több generáció. A leghíresebb előadók, például Frank Sinatra, Barbra Streisand is műsorába emelte. Mi a leghíresebb magyar szövegírókkal formáltuk a magyar szöveget, így igazi magyar dalokká váltak.
– Ön hogyan készül a karácsonyra?
– Követem a családi hagyományokat. Számomra nemcsak az ünnep napja, hanem az azt megelőző készülődés is fontos. Gyermekkoromban november közepén édesanyámmal már megkezdtük az ajándékok készítését. Most sincs ez másként. Sül a mézeskalács, új díszeket festünk az ablakokra. Ebben már a gyerekek, Marci és Zorka is segítenek nekünk. Megtervezzük a karácsonyi ételeket, hiszen nekünk, nőknek, az is fontos, hogy a férfiakat a hasukon keresztül is boldoggá tegyük. Az ünnepváró hetekben nálunk mindig karácsonyi dalok szólnak. Megunhatatlan. Éppúgy, mint kislánykoromban.

Klasszikusan szép

Igazi, klasszikus karácsonyt ígér nekünk hangszeres zenével megidézve Kegye János pánsíp-művész.

– Hatalmas térben, egyedül, egyetlen hangszerrel lép fel. Nem merészség ez? – kérdeztük az újpesti fellépésre készülő, világszerte ismert művésztől.
– Egyáltalán nem az. A pánsípnak – méretéhez képest is – hatalmas a hangja. Örömmel készülök az újpesti koncertre, amelynek színhelye újdonság lesz számomra. Úgy hallottam, a templom nemcsak látványában lenyűgöző, akusztikája is remek. Bár egyedül állok majd a templomban, hangkíséretként velem lesz a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is. Legutóbb megjelent CD-nket ugyanis közösen írtuk újra.
– Milyen zeneszámokat hallhatunk?
– Az alkalomhoz illő, igazi karácsonyi muzsikát. A 2004 karácsonyára megjelent “Igaz, klasszikus karácsony” című lemezünket, amely klasszikus kategóriában platinalemez lett, nemrégiben újrakevertük. A karácsonyi örökzöld dalokat, mint a Jingle Bell, a Stile Nach, három Andrea Bocelli-dallal, valamint a Rómeo és Júlia betétdalával egészítettük ki. Pánsípon ezek a dalok még nem kerültek lemezre.
– Miért éppen pánsíp lett a hangszerválasztása?
– Jazz szaxofonosként klarinéton, fuvolán is játszottam a hetvenes-nyolcvanas évek rangos zenekaraiban, többek között a Kisrákfogó, a Korvina, a Piramis, az Edda zenekarokban. Majd 1985-ben egy barátom pánsípot nyomott a kezembe. Az ókorban is kedvelt hangszer éppen reneszánszát élte. Lenyűgözött a nádból készült remekmű. Amszterdamban a Zeneakadémia mesterkurzusán már teljesen a hatása alá vont, és ez a varázslat most is tart. Már a huszonhatodik CD-m jelent meg ezzel a hangszerrel. Újpestre azt a mesterhangszert hozom, amelyet az amszterdami Akadémiától kaptam, s amelyet különösen nagy becsben tartok.

Teljesül a kívánság

Az Alma Együttes együttes visszajáró vendége Újpestnek. Legutóbb nyáron csendült fel vidám muzsikájuk a Szent István téren adott koncerten. Akkor többek között a Balatont idézték zenéjükkel. Újpest legfiatalabb generációja szívébe zárta a négy mókás zenészt: Buda Gábort, Maroevich Zsoltot, Szabó Tibort, Székely Zoltánt. Az adventi műsorban a gyerekek kedvenc nótái mellett az ismert karácsonyi dalok köszöntik a közönséget. Buda Gábor, az együttes vezetője elmondta, hogy a koncerteket mindig a gyerekek igényeihez, kívánságaihoz alakítják, így lesz ez a karácsonyi előadáson is. A közönséggel nem csak a koncerteken közvetlen a kapcsolatuk. Bevált, hogy az interneten a gyerekek előre kérhetik kedvenc dalaikat az együttestől. Címük: www.almazenekar.hu.

Minden program ingyenesen látogatható!

Kérjük, hogy a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe!