Advent harmadik hétvégéjének fellépői

  •  
  •  
  •  

Kattintson a plakát nagy méretű változatához.

Bolyki Brothers – Őszinte is, kabaré is
(December 10., péntek, 18 óra)

A négy Bolyki-testvér a capella produkciója a komolyzene a pop, a gospell, a jazz szerelmeseit vonzza. A Dr. Bubó családi musical bemutatása óta beköltöztek az otthonokba. Az Újpesti Karácsonyi Vásár színpadán nem mindennapi produkciónak tapsolhat a fennállásának huszadik évfordulójába lépő, számtalan aranydiplomát, díjat itthon és külföldön begyűjtő Bolyki Brothers fellépésekor.

Az a capella műfajban önök négyen az énekhangot adják mint ahogyan az egyik műsoruk címe is utal rá: a Hangszerek mi vagyunk. Télen, szabadtéri színpadon fellépni nem kockázatos dolog?
Még sohasem csináltuk, egyszer ki kell ezt is próbálni – mondja tréfálkozva Bolyki András, az együttes kinevezett szóvivője. – De menni fog, az biztos. Mi ugyan a fedett koncertépületeket, hangversenytermeket részesítjük előnyben, de majd jól felöltözünk, lesz egy kis fűtés is a színpadon. A közönséget pedig” megmozgatjuk”, úgy ahogyan szoktuk: megénekeltetjük.

Önök képzett hangszeres zenészek, mégis kíséret nélküli éneklést választották. Minek tulajdonítják az a capella műfaj sikerét?

Talán annak, hogy az a capella őszinte műfaj. A hangszeresek, vagy együttesek szólistái “elbújhatnak” a hangszerek mögé, vagy egy zenekar, egy kivetítő, egy díszlet árnyékában, míg az a capella énekeseknek önmagunkat kell adnunk. Zenészként az ember sokszor egy kitanult iskolát, egy neves mester stílusát viszi tovább. Nekünk egy szál magunkban kell kiállnunk, és magunkat kell adnunk. A Bolyki Brothers a capella erőteljes, különleges hangzásélménye ebből fakad. A különböző emberi hangon való megszólaltatása az a capella műfaj egyik erőssége. Ez sok humoros pillanatot szerez, ami miatt az a capellának erős a , comedi – kabaré- hatása. Németországban például, ahol nagyon kedvelt ez a műfaj, ezért virágzik.

Olvastam, hogy Louis Armstrong utolsó klarinétosa, Joe Murányi önökről szólva egy alkalommal így nyilatkozott: “Ezek a fiúk mindenből viccet csinálnak, kivéve a zenét”…

Igyekszünk jó zenét csinálni a vicces dolgokból is. Vélhetően Újpesten sem marad el a Hová mész te kis nyulacska című stílusparódiánk, amely a népszerű gyermekdal humoros feldolgozása számos zenei műfajon keresztül,a gregoriántól a gospelig.

Húsz éve művelik…

Mi is úgy kezdtük, a kiinduló pont adott volt: a színpadra kiállt négy jó énekes-zenész. Ám megmaradni, kiváltképpen húsz éven át, sokkal nehezebb. Sok-sok munka, képzés, folyamatos tanulás eredményeként sikerülhet csak. Az a capella műfaj erősségét a személyiség adja. Ha az ember a színpadról megízleli milyen az, ha a közönségnek tetszik és velünk jön a zene varázslatába, nemigen mond le róla szívesen.
– Önök nemcsak a munkában, a családban is szoros kötelékben élnek. Tökéletes az összhang?
– A mi utunk a gyerekszoba óta együtt vezet. Érzelmi súrlódások, feszültségek vannak, lehetnek, és ez gyakran megy a munka rovására is, de a színpad az “szent”. Ott egy célért vagyunk, hogy a közönség a lehető legjobbat kapja és a koncerteken mindannyian meghalunk egy kicsit egymásért. Ám olykor kipróbáljuk magunkat külön is. Ezért van az, hogy egyikünk, másikunk olykor a szóló karrier felé is lép. Kipróbálja önmagát. Balázs ezért is indult a Megasztár –produkcióban, ezért is koncertezik karácsony előtt a Millenárison. De egy biztos: amíg a Bolyki Brothers munkája iránt van igény, addig töretlen lelkesedéssel csináljuk, és az is biztos, hogy búcsúkoncertet nem fogunk tartani!

– B. K.

Zola

Zola, az Újpesti Karácsonyi Vásár pénteki műsorvezetője, emellett a december 17-én, 18 órakor színpadra lépő Retro School Band zenekar frontembere. A fiatal zenész-műsorvezető népszerűsége természetességében és humorában rejlik. A második vásári hétvége után arról kérdeztük, hogy érzi magát nálunk, Újpesten.

Hogy érzed magad az Újpesti Karácsonyi Vásáron?
Fázósan! A hangulat, a lelkes tömeg, a forró tea persze kárpótol mindenért! Az első pénteki alkalommal izgultam, hogy miként fogad majd a közönség, de irtó jó érzés volt látni a mosolygós arcokat! Fantasztikus élmény ennyi embert, korosztálytól függetlenül szóval ott tartani, lekötni, szórakoztatni. Le a kalappal az újpestiek és a szervezés előtt!

Élvezed az ilyen fellépéseket, műsorvezetést rendezvényeken?
Jómagam az ilyen jellegű munkákat kedvelem a legjobban! Van az egésznek egy természetes, szabad stílusa, amelyben lubickolhat, és jól érezheti magát az ember. Ha pedig azt látják rajtam, hogy jól érzem magam, akkor ezt át tudom adni másoknak is. Ez a lényege az egésznek. A harmónia és az azonosulás. Én értük vagyok, ők pedig, ha a bizalom és a szimpátia kialakul, akkor értem.

Műsorvezető vagy a Viva TV-n, és zenélsz a Retro School Band-ben? Melyik vagy igazán?

Nem lehet a kettőt összehasonlítani. Az egyiket imádom, a másik az életem. Nem lenne igazságos mérlegre tennem a két szakmámat. Tény, hogy 22 éve zenélek, a műsorvezetéssel viszont csak 5 éve foglalkozom. Már csak ezért sem igazságos a verseny.

Hogy telik majd a karácsony számodra?

Leszámítva ezt az állandó nagy felhajtást, vásárlási sokktréninget és felesleges pénzköltést, nagyon szeretem ezt az ünnepet. Az ünnepeket mindig otthon töltöm, a családdal, a szeretteimmel. Ilyenkor nincsenek fellépéseim, csak élvezem a nyugalmat, az otthonomat és édesanyám főztjét, amitől számomra ez az év fénypontja! Tudom, hogy minden pasi imádja a hasát, szóval én sem vagyok kivétel. A Szentestét mindig a szüleimmel és húgommal töltöm. Aztán mikor mindenki nyugalomra tér, jó karácsonyi manó módjára átlopom magam a Kedvesemhez, Edinához, akivel remélhetőleg kettesben is tudunk majd ünnepelni. Másnap és harmadnap persze megyünk egymás családjához és a rokonokkal, barátokkal együtt töltjük az ünnepet.