Adventi Adorate koncert

  •  
  •  
  •  

A karácsonyi vásár negyedik komolyzenei programját, az újpesti Adorate kórus fellépését december 16-án, a kórusok világnapján tartották. A varázslatos adventi hangversenyre a hagyományoktól eltérően a Városháza dísztermében került sor.

A kórus 2008-ban, a “Reneszánsz Évében” alakult, ezért is képezik műsoruk alapját a reneszánsz mesterek művei. Széles repertoárunkban ugyanúgy megtalálhatók a gregorián, barokk, klasszikus és romantikus alkotások, mint 20. századi és kortárs művek. A kórust és a kórus támogatására ez év áprilisában létrejött Adorate Művészeti Egyesületet Dombó Dániel karnagy alapította, aki a műsort megelőzően elmondta, hálásak az önkormányzatnak a felkérésért és az Ady Endre Művelődési központnak, hogy helyet biztosítanak számukra a kóruspróbákra.

A hangverseny alatt a közönséget csodálatos karácsonyi dallamok varázsolták el, amelyek elhozták az ünnepek fennkölt hangulatát a díszterem falai közé. A kórus tolmácsolásában a jelenlévők hallhattak többek között gregorian templomi énekeket, felcsendült Bach és Gounod Ave Maria című műve, Kodály Zoltán Adventi éneke és még sok más mesés dallam. A műsort Gárdonyi Géza Karácsonyi ének és Kosztolányi Dezső Öröm című prózája is színesítette. A hangverseny a már hagyományosnak nevezhető közös énekléssel zárult, a kórus ezúttal Gyulai Lajos Mennyből az angyal és Bárdos Lajos Szent karácsony éjjel című művét énekelte el a közönséggel együtt.

PM