Adventi gyertyagyújtás

  •  
  •  
  •  

A Szent István téri adventi gyertyagyújtásra december 3-án, szombaton délután az Újpest–Belsővárosi valamint a Káposztásmegyeri Református Egyházközség készült közös szolgálattal.

Műsorral, köszöntővel, ünnepváró gondolatokkal. Bár a délutánra  jelzett csapadék megérkezett, nem zavarta a Szent István térre kilátogató újpestieket. Kapucnik, esernyők alá bújva várták az örömteli pillanatokat, a szereplőket. A meleg ital elkélt a nyirkos, esős időben.

Zenés hívogató

A Szent István téri nagyszínpadon először az adventi koszorún lobbant fel a második gyertya lángja. A megtisztelő feladat Loránt Gábornak, az Újpest–Belsővárosi Református Egyházközség lelkipásztorának jutott. Majd az egyházközséget zenéjével szolgáló Szövetség zenekar fellépésének örülhetett a közönség. A szép dalokat dúdolta, tapssal jutalmazta a hallgatóság.

Fekete István jól ismert novelláját, A bizonyítvány címűt olvasta fel Szinyéri Máté tizedik évfolyamos diák. A novella az örök szeretetet, a szeretet valamint az elfogadás erejét állította elénk példaként a félelemmel szemben.

Kedves percek következetek: Zámbóné Ivanics Hajnalka a Káposztásmegyeri Református Egyházközségből hittanos gyermekekkel érkezett a színpadra. Karácsonyi dalokkal, a fényről szóló énekekkel készültek. Műsorszámuk alatt kinyitották az adventi házikó mind a négy ablakát, hogy mindegyik mögül, egy-egy idézet segítségével, az advent örömét tárják elénk.

A szeretett ünnepe árnyékokkal

A gyermekénekek után Neuwirth Tibor, a Káposztásmegyeri Református Egyházközség beosztott lelkésze osztotta meg ünnepváró gondolatait a szeretet ünnepéről: “Mi is a szeretet ünnepe?”!

A mindennapok példájával tárta elénk, vajon tudunk-e olyan karácsonyra, ünnepre visszaemlékezni, amit ne árnyékolt volna be veszekedés, feszültség, türelmetlenség. Volt-e olyan ünnep, amikor a vásárlás izgalma, a sok munka ne torkollt volna veszekedésbe férj és feleség, testvér és testvér között.  Mindez juttassa eszünkbe, hogy a mi szeretetünk kevés, hamar elfogy. Majd prófétai idézettel utalt arra, miként lett Jézusból az igazságosság bírójából a Békesség Fejedelme.

A szép gondolatok után a Belsővárosi Református Egyházközség Móréh Mihály Kórusa karácsonyi dalokkal köszöntötte a jelenlévőket, majd a Szövetség Zenekar lépett búcsúzóul a színpadra.

Egy hét múlva: újra ugyanitt!

Az adventi koszorún a harmadik gyertyát december 10-én, szombaton a katolikus egyházak jelenlétében lobban fel, 16 órakor. Az ünnepi műsorral a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola diákjai készülnek. Szeretettel várják az újpestieket!

– B. K.