Adventi járatsűrítések

  •  
  •  
  •  

A Budapesti Közlekedési Központ az adventi hétvégéken a szokásosnál sűrűbben közlekedő, illetve nagyobb befogadóképességű járatokkal enyhíti az ünnepi bevásárló-hétvégék jellemzően megnövekedő forgalmát.

Az adventi hétvégéken vasárnap is nyitva tartó bevásárlóközpontok, hipermarketek megközelíthetőségét a BKK az azokat érintő járatok indításával biztosítja. December 12-én (szombaton) – ezen a napon a pihenőnappá nyilvánított 24-ét dolgozzuk le – az áthelyezett munkanap, 21-én, 22-én és 23-án pedig a tanítási szünet miatt kell a szokottnál nagyobb figyelmet fordítani a menetrendre. A 2015. év végi, illetve 2016. év eleji ünnepi közlekedési rendről a BKK hamarosan bővebb tájékoztatást ad.

Ünnepi közlekedési rend november végén és decemberben: melyik napon melyik menetrendet figyeljük?

Decemberben a 12-ei (szombati) áthelyezett munkanap, a karácsony előtti iskolai szünet, valamint az ünnepek miatt a fővárosi közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje az év ezen időszakában megnövekedő forgalomhoz igazodik. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ezért arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak, melyik nap milyen menetrend érvényes.

A november 28- 29-ei hétvégén a közösségi közlekedési járatok a megszokott hétvégi menetrend szerint közlekednek. Ugyanakkor november 29-én (vasárnap) számos bevásárlóközpont nyitva tart, ezek megközelítését a BKK az azokat érintő busz-, illetve villamosjáratokkal biztosítja.

November 30-ától (hétfőtől) december 11-éig (péntekig) a közösségi közlekedési járatok a megszokott menetrend szerint közlekednek.

December 12-e (szombat) áthelyezett munkanap, amikor a pihenőnappá nyilvánított december 24-ét dolgozzuk le. Ezért 11-én (pénteken) a közösségi közlekedési járatok a hétfőtől csütörtökig érvényes, 12-én (szombaton) pedig az iskolaszüneti pénteki menetrend szerint közlekednek.

December 13-ától (vasárnaptól) 18-áig (péntekig) ismét nincs változás a járatok menetrendjében.

December 21-én (hétfőn), 22-én (kedden) és 23-án (szerdán) tanítási szünet lesz az alap- és középfokú oktatási intézményekben, ezért 21-én és 22-én az iskolaszüneti hétköznapi/hétfőtől csütörtökig érvényes, míg 23-án az iskolaszüneti hétköznapi/pénteken érvényes menetrendet kell figyelni.

Eközben az adventi hétvégéken a BKK a szokásosnál sűrűbb követésű, illetve nagyobb befogadóképességű járatokkal enyhíti az ünnepi bevásárló-hétvégéket jellemző megnövekedett forgalmat. 2015. november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án (mind a négy vasárnap) – élve a törvény adta lehetőséggel – nyitva tart több fővárosi, illetve főváros környéki bevásárlóközpont, hipermarket. Ezért a BKK az azokat érintő közösségi közlekedési járatokkal biztosítja megközelíthetőségüket. Az adventi hétvégéken életbe lépő sűrítésekről, kényelmi intézkedésekről bővebb tájékoztatás a következő bekezdésekben olvasható.

December 24-én, csütörtökön a nappali járatok a szombati menetrend szerint közlekednek, azonban – ahogy az elmúlt években is – rövidített üzemidővel: az utolsó nappali járatok 15-16 óra között indulnak; ezután éjszakai járatokkal lehet a fővárosban utazni. December 25-én (pénteken), 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) az ünnepnapi/vasárnapi indulásokat kell figyelni a menetrendben, a bevásárlóközpontokat érintő járatok a zárva tartó áruházakhoz nem térnek be. December 28-án (hétfőn), 29-én (kedden) és 30-án (szerdán) az év végi munkanapi/iskolaszüneti hétfő–csütörtöki menetrend, 31-én (csütörtökön) napközben pedig az év végi munkanapi/iskolaszüneti pénteki menetrend lesz érvényben. A 2015. december 31-éről 2016. január 1-jére (csütörtökről péntekre) virradó éjjel az éjszakai járatok a megszokottnál sűrűbben közlekednek. Az ünnepi közlekedési rendről a BKK hamarosan bővebb tájékoztatást ad.

Gyakrabban, illetve nagyobb befogadóképességgel közlekedő újpesti járatok:

14-es villamos és pótlóbusz

December 5-6-án (szombat-vasárnap), 13-án (vasárnap) és 19-20-án (szombat-vasárnap) a 14-es villamos vonalán sűrűbben közlekednek a járatok:
A Görgey Artúr út felújítása miatt csak a Lehel tér és a Szent István tér–Újpesti piac között közlekedő 14-es villamos szombaton délelőtt 7-8 helyett 5 percenként, délután, valamint vasárnap 10 helyett 7-8 percenként indul.

A Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak és Újpest-Központ M között közlekedő 14-es pótlóbusz szombat délutánonként és vasárnap 10 helyett 7-8 percenként indul.

Vasárnap is nyitva tartó bevásárlóközpontok megközelítési lehetőségei

Az áruházak november 29-ei, valamint a bronz- (december 6.), ezüst (december 13.)- és aranyvasárnapi (december 20.) nyitva tartása miatt a BKK az alábbi járatokkal biztosítja azok megközelíthetőségét:

Auchan Budakalász: a 204-es busszal.

Auchan Dunakeszi: a 104-es és a 126-os busszal. Mivel a 104-es busz mind a négy vasárnapon napközben is közlekedik, ezért a 104A járat közlekedése napközben szünetel.

Nagyobb befogadóképességű csuklós buszok a hétvégén számos buszvonalon

December 5-én (szombaton), 6-án (vasárnap), 13-án (vasárnap), 19-én (szombaton), valamint 20-án (vasárnap)
a 31-es,
a 104-es,
a 104A,

a 134-es,
a 138-as,
a 204-es

BKK