Adventi varázslat Zsédával

  •  
  •  
  •  

Szombat este minden adott volt, hogy azok, akik az önkormányzat meghívását elfogadva eljöttek a Szent István térre, szívükben az ünnepvárás melegével térjenek haza. Újpest polgármestere a nehéz sorsú újpesti gyermekek megsegítésére hívta fel a figyelmet. A gyertyagyújtás után Zséda énekelt.

800×600

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Szombaton este, mesébe illő karácsonyi fények fogadták a karácsonyi vásár ünnepélyes megnyitójára, az adventi gyertyagyújtásra érkezőket. Az újpestieknek már volt lehetőségük megbarátkozni a Szent István téri helyszínnel, több napja nyitva vannak a faházak, az ajándéktárgyak mellett finom falatok, csábító meleg italok emelik a hangulatot. Délelőtt a kisgyermekek óriásbábokkal táncolhattak, délutánra pedig előkerültek a korcsolyák is.

Újpest címerében a horgony a reménység jele  
A színpadon Tar Zoltán, az Újpest Színház művésze köszöntötte a sokaságot, és felkonferálta az újpesti egyházak képviselőit, akik adventi gondolataikat osztották meg a jelenlévőkkel.

Elsőnek Solymár Péter az Újpesti Evangélikus Gyülekezet lelkésze köszöntötte az újpestieket. Adventi üzenetében egy mindenki által ismert jelképet, Újpest város címerét idézte fel. A horgony, utalt rá a lelkész, keresztény jelkép, s egyúttal a reménység szimbóluma. A karácsonyváró időszakra a remény erejét idézte figyelmünkbe, bármilyen sötét is a világ, s az ember tart a sötétségtől, mostantól egy gyertya fénye már világít nekünk. Hirdetve, Jézus Krisztus legyőzte a sötétséget. A reménység kiteljesedik Újpesten, Európában és a világban. Jézus Krisztus itt van közöttünk! Ezzel a jó hírrel kívánt kegyelemteljes adventi időszakot az újpestieknek.

 Adventus Domini – az Úr várása
Loránt Gábor, az Újpest–Belsővárosi Református Egyházközség lelkésze kérdés sorozattal  kezdte mondandóját. Mit is várunk adventkor? Mondjuk a választ, a karácsonyt. Ez így igaz, De kit várunk? – kérdezte. A Mikulást? A mi kultúrkörünkben december 6-án érkezik. A Jézuskát várjuk talán? Ő nem azonos Jézus Krisztussal… Jézus Krisztus kétezer éve eljött közénk, hogy 33 évvel később a kereszten meghaljon értünk. Mi újra várjuk Jézust, mert ígérete szerint újra visszajön. Adventkor ha félelem is ül szívünkben, mert a történelem véges, jusson  eszünkbe: Adventus Domini !– az Úr eljövetele. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Új világot várunk, amelyben az igazság lakozik. Várjuk a karácsonyt, várjuk Jézust Krisztust, hogy helyreállítsa a világot.–Ezekkel a gondolatokkal kívánt lelkész úr  az újpestieknek boldog karácsonyt.

Mondjuk ki: szeretlek!
Mészáros Kornél, az Újpesti Baptista Gyülekezet lelkipásztora, advent gondolatához kapcsolódva azt ajánlotta a figyelmünkbe, hogy a karácsony arról szól: valami érkezik. Régi prófétai igét idézve: „kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod, rád ragyogott az Úr  dicsősége”. Kiemelte: hiszi, aki itt van, sok fény ragyogását érzi. Most egy gyertya fényéből, majd az ünnep fényéből érkezik, egyre több ragyogás. Óva intett bennünket a felszínességtől: lényeges, hogy nem csak kívülről ragyogjunk, világítsunk, hanem belülről is érezzük ezt. A lelkipásztor arra kérte a jelenlévőket, ha hazamennek, a gyermekek öleljék meg a szüleiket, a szülők gyermekeiket, a szülők egymást és mondják ki: szeretlek! A szeretet hozzon boldog karácsonyt – kívánta  a jelenlévőknek.

Együtt vagyunk, szeretetből
Pályi László, az Újpest–Kertvárosi Plébánia templom plébánosa, Újpest díszpolgára, a Dicsértessék a Jézus Krisztus! köszöntéssel üdvözölte a jelenlévőket. Mindörökké Ámen!–érkezett a felelet. Majd Szent János evangéliumát idézve arról szólt, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy odaérte érte egyetlen fiát. Kiemelte a szeretet erejét, s hogy ez ne szólam legyen. Legyen bennünk az előlegezet szeretet, amit nyújtunk másoknak. A világ végezetéig legyen igazi szeretet. Plébános úr örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan jöttek el az adventi gyertyagyújtásra, ez is annak a jele, hogy szeretetből vagyunk itt. A szeretet erejétől vezérelve kegyelemteljes adventi időt, szép karácsonyt kívánt mindenkinek.

Egy gyertya már ég…
Az újpesti egyházak képviselői úgy döntöttek, hogy a köztük legfiatalabb, Solymár Péter evangélikus lelkész gyújtsa meg a város adventi koszorúján a gyertyát.
Az emelkedett pillanatokat Gaburi Barbara, a Szűcs Sándor Általános Iskola ötödikes diákja (Bakó Judit tanárnő tanítványa) az Ó, fényességes szép hajnal című népdal előadásával tette emlékezetessé.
Néhány másodperc múlva megszólalt a Szent István téri nagytemplom harangja. Az esti hat órai harangszó jelezte: jó helyen vagyunk, a legjobbkor, a legjobb időben…Gondoljunk a szegényebb körülmények között ünneplőkre!

Wintermantel Zsolt maga és az önkormányzat nevében szép estét kívánva köszöntötte a jelenlévőket. Utalt arra, ismét eltelt egy év, ismét együtt vagyunk a hagyományos, ám de minden évben megújuló és kibővített programokkal jelentkező Újpesti Karácsonyi Vásárban.   Új elrendezést kapott a mostani vásár, szép és hangulatos. A színes forgatag megannyi élményt kínál- hívta fel a vásárlátogatók figyelmét. Idei újdonság a Városháza mellett létesült jégpálya. A programsorozat jó időtöltést ígért, egyúttal erősíti azt az érzést, hogy jó találkozni, jó újpestinek lenni. S miközben a Találkozzunk többször! programsorozat újabb állomásaként együtt töltjük az időt, ne feledkezzünk meg azokról, akik szegényebb körülmények között  várják az ünnepet – utalt a polgármester a Szent István tér 10-es számú faházában lévő Újpesti  Cseriti adománygyűjtő pontra. Az újpesti, nehéz sorsú gyermekek támogatása során a legkisebb segítség is óriási lehet- emelte ki Wintermantel Zsolt, majd jó szórakozást kívánt a vásári programokhoz. A Hajrá Újpest!– köszöntéssel búcsúzott, amellyel az éppen mérkőzést játszó újpesti focistáknak kívánt szerencsét. 

Szuperkoncert Zsédával
Pár perccel később a nézők Zsédenyi Adriennt, azaz Zsédát köszönthették a színpadon. A kicsiket nyakukba ültették a papák, így jól láttak, a tinik megpróbáltak minél közelebb kerülni a színpadhoz. Fiatalok és középkorúak, idősek és még idősebbek egyaránt kíváncsiak voltak a  sokak szerint egyik legszebb hangú énekesnőre.  Zséda adventhez, majd karácsonyi ünnephez illő énekkel nyitott, majd a közönséget is megmozgató gyorsabb számokra váltott. A közönség tapsolt, táncolt, jól érezte magát.
 Senki sem sietett haza, ismerősök örültek annak, hogy újra találkoztak, beszélgettek.  Remek  aláfestő zenét jelentett a koncert, ritkaság, ha élő zene jelenti a talp, azaz korcsolya alá valót. Fogyott a kürtös kalács, a langalló, a forralt bor, a meleg tea.

Az Újpest Cseriti Adománygyűjtő házánál is sokan megálltak, az illatos sült almát és tököt kínáló önkéntes lányok, asszonyok hívására. A nehéz sorsú újpesti gyerekeknek szánt adományok is szépen gyűlnek, már egy húszezres is bekerült a dobozba!

800×600

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

Megkezdődött és folytatódik az Újpesti Karácsonyi Vásár!

–B. K.