Akár tavaszig is eltartható a télálló burgonya

  •  
  •  
  •  

Az igazi télálló burgonyát szeptember közepén kezdik felszedni a földekről, és megfelelő tárolás mellett akár következő tavaszig is eltartható, felhasználható.

– Ma Magyarországon többféle, nagyon jó fajtájú burgonya terem, az ország földrajzi adottságai kiváló feltételeket teremtenek a termesztéshez az Alföldtől egészen a Dunántúlig, bár a krumpli igazi „hazája” a Nyírség – kezdi az ismertetést Balogh Angéla, az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok vezető helyettese. – Szeptember közepére a krumpli héja már megvastagszik, ez biztosítja a hosszabb eltarthatóságot, valamint a vastagabb héjnak köszönhetően a számára hasznos anyagokat is tovább tárolja magában a burgonya.
Hozzáteszi: pontosan emiatt lényeges, hogy a hosszabb ideig tárolni szánt burgonyát egyenként válogassuk át, de ne mossuk le, mert így némi termőföld is rajta marad.

Fontos, hogy a tárolásra sötét, lehetőleg száraz, de megfelelő páratartalmú helyet válasszunk. Legjobb, ha pincében vagy veremben tudjuk elhelyezni, a lakótelepeken élők számára például az erkély használható e célra.

– A krumplit érdemes jól szellőző rekeszekbe tenni, napfénytől, esőtől óvni kell. Tartós fagy esetén célszerű a tárolórekeszt kívülről hungarocellel körbeszigetelni, de az is megoldást jelent, ha pokróccal takarjuk le a burgonyát – hívja fel a figyelmet Balogh Angéla.

Hozzáteszi: december végéig a tárolás általában nem jelent gondot, a burgonyát viszont akkor is javasolt rendszeres időközönként átválogatni, és egy részét felhasználni. Januártól ugyanis a nem megfelelő páratartalomtól ráncosodhat a héja, ami csökkenti a krumpli élettartamát, a folyadékvesztés miatt pedig élvezhetetlen lesz. Éppen ezért ezeket a szemeket tanácsos mihamarabb felhasználni.
– Fontos, hogy a burgonyát áprilisig mindenképpen fogyasszuk el, mert a legmegfelelőbb tárolás mellett is beindulhat a csírásodás.

MOA