Aki bajnokok korcsolyáját élezi

  •  
  •  
  •  

Manapság ritkán találkozunk olyan emberrel, aki annyira szereti a szakmáját, mint Módos László. Ahogy a kezébe veszi a korcsolyát, simogatja a fémet, mindent elárul. Olyan hírességeknek élezte a korcsolyáját, mint Póth Diána. Még ma is az újpesti mesterrel köszörültet Sebestyén Júlia, Európa-bajnok, kilencszeres felnőtt magyar bajnok, négyszeres olimpikon műkorcsolyázó.

Módos László eredeti szakmája géplakatos, ám több mint negyed százada korcsolyaélezőként dolgozik. Nem véletlen a választás, hiszen 36 évig magas szinten korcsolyázott, jégkorongozott. Egyszer kipróbálta az élezést, és azonnal tudta, élete végéig ezt szeretné csinálni. Évtizedekig a Városligeti Műjégpályán volt a munkahelye, ahol megszámlálhatatlan korcsolyát hozott helyre. Amikor kérem, hogy meséljen azokról az évekről, az erős, határozott embernek könnybe lábad a szeme, mert annyi szép év után nem tartottak igényt a munkájára.

Pedig lenne miről mesélni, mert élsportolók korcsolyáját is élezte. Hogy csak néhányukat említsük: Czakó Krisztina, Póth Diána. Sebestyén Júlia, aki a mai napig ragaszkodik hozzá, Újpestre hozza féltve őrzött sporteszközét, és a tanítványait is ide irányítja. A mester századmilliméter pontossággal dolgozik.

Otthona valóságos kis múzeum: található itt az 1800-as évekből fakorcsolya, kurblis, cipőre szerelt, és számos más típusú korcsolyák.

Módos László jelenleg a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium jégpályáját szolgálja ki: kölcsönzi és élezi a korcsolyákat. A gyerekek meg száguldoznak a jégen, mint a szél.

Kép és szöveg: Á.T.