Aki libát nem eszik, egész évben éhezik

  •  
  •  
  •  

Újpesten nem éhezett senki szombaton délelőtt tíz órakor. A Piacfelügyelőség által rendezett “Márton napi libaságokon” tömött sorokban álltak a vendégek az íncsiklandó libás finomságokért.

„Márton napon aki libát nem eszik, egész évben éhezik!” – mondja Balogh Angéla, a Piacfelügyelőség munkatársa, miközben adogatja a libatepertőt és a libamájzsíros-kenyeret a vendégeknek. Tele az asztal a rengeteg libából készült étellel, csemegeuborkával, friss kenyérrel. Mögötte a szervezők hatalmas mosollyal állnak, pörög a kezük, adogatják a falatokat, cserélik a tálcákat. Az utánpótlás folyamatosan érkezik, a sor nem lesz kisebb. A hangulat remek, vásárlók, érdeklődők, kedves szervezők és a Zenebarátkör vegyes kórusa, László Mária vezetésével együtt énekli a libás dalokat. Felcsendül az „Érik a szőlő” is, meg a „Hull a szilva a fáról”, és persze az „Újpesti legények”.

A Piacfelügyelőség nyolc éve indította a kezdeményezést, hogy megvendégelik a piacra érkezőket az adott ünnephez tartozó tematikus kóstolókkal. A programsorozat a magyar hagyományokhoz kötődik. A népi hiedelem szerint minél többet eszik az ember – főleg libát – Márton napján, annál erősebb lesz. A program szervezői legközelebb adventkor várják az érdeklődőket a piacon. Minden szombaton lesz valami finomság, ezt is elárulták.

VG