Aktáról aktára-a polgármesterrel

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban olyan eseteket tárunk az Olvasó elé, amelyek személyes jelzéseket, vagy éppen lakóközösségi panaszokat tartalmaznak, sokakat érinthetnek, még többeket érdekelhetnek, az újpestiek tájékoztatását , egyben tájékozódását segítik. Az aktát dr. Derce Tamás polgármesterrel lapozzuk.

 
SZTK: nyílászáróktól a teljes felújításig ?
         Az elmúlt év decemberi testületi ülésen esett szó utoljára a sajtó nyilvánossága előtt a Görgey úti felnőtt szakrendelő felújításáról. Mi történt azóta, milyen menetrend alapján kezdődhet a munka?
         Visszatekintéssel kell kezdenem. A Görgey úti Szakorvosi rendelő, az SZTK épületével és a benne működő egészségügyi szakrendelésekkel nagyon sokat foglalkoztunk az eltelt években. Ahogyan változott a Fővárosi Önkormányzatnak a  Károlyi Sándor Kórházzal kapcsolatos megítélése és a kórház jövőképét felvázoló álláspontja , mindez kihatott az SZTK lehetséges sorsára is. Mivel az SZTK a fővárosi önkormányzat által fenntartott kórház egységeként működik, hol az volt a javaslat, hogy vegye át a rendelőintézetet az önkormányzatunk, mások   a privatizációban látták az egyedüli megoldást. Hosszas viták kereszttűzében született meg az újpesti önkormányzat álláspontja: amely szerint mi a továbbiakban is a kórház szakmai háttere és tulajdonlása mellett tudjuk elképzelni a rendelőintézet jövőjét. Ilyen értelemben született meg a fővárosi önkormányzattal is közöttünk az egyezség, vagyis marad minden a régiben. Ugyanakkor újpestiként látjuk, tapasztaljuk, hogy az épület siralmas állapotban van, ami a gyógyító munkára is kihat. Már a 2009-es évben is elkülönítettünk vissza nem térítendő támogatásként 250 millió forintot a felújítás segítésére.
         Nem először lenne arra példa, hogy a fővárosi önkormányzat feladatában nyújt segítséget az újpesti önkormányzat…
         Példát az élet számtalan területéről vehetnénk, de karnyújtásnyira van két egészségügyi területen történő együttműködés: éppen egy éve annak, hogy segítségünkkel  éppen az  SZTK, korábban üresen álló épület szárnyába költözött át a kórházhoz tartozó gyermek szakrendelő, és az újpesti önkormányzat tulajdonában lévő épületben alakítja ki saját költségvetéséből a Jókai utcából kiköltöző gyermekfogászat új helyét is.   
         Miként lett „akta” a felnőtt szakrendelő felújításából?
         Nos, az Újpesti Napló is beszámolt arról, hogy a Károlyi Kórház előtt arra nyílt lehetőség, hogy EU-s pályázaton vegyen részt. A pályázatra a figyelmet az újpesti testület egyik fővárosi képviselője, Szalkai István hívta fel. Önkormányzatunk vállalata a pályázat elkészítéséhez  szükséges terv-és költségvetés elkészítésének anyagi terhét. A pályázat konkrétan épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése tematikájú pályázati konstrukcióra benyújtott , komplex épületenergetikai fejlesztés az SZTK-ban című projekt címet kapta, és december elején kaptuk az értesítést a főpolgármestertől: elfogadták a pályázatot, a pénzzel elsősorban a gépészet újulhat meg, megtörténhet a nyílászárók cseréje.
         A pályázati pénzt pedig kiegészítheti az újpesti önkormányzat által az elmúlt évre már „félre tett” 250 millió forint ?
         Sőt, ennél merészebb álmaink is lehetnek, ezért még az elmúlt év decemberében az újpesti hivatalban tárgyaltunk Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel a két önkormányzat közös dolgairól. Ezek egyike volt a szakorvosi rendelőintézet helyzete. A tárgyaláson arról szóltunk : Újpest Önkormányzata lehetőséget lát arra, hogy a szakorvosi rendelőnek nemcsak a gépészeti területe, a nyílászárói újuljanak meg, hanem megtörténjen a közel 60 éves épületben  a teljes felújítás is. Erre pénzösszeg ugyan nincs, de két ingatlan, nevezetesen  a több éve bezárt Szülőotthon, és a  Jókai utcai korábbi gyermek szakrendelő épületeinek eladásából befolyó összeget erre lehetne fordítani. Ezekhez az épületekhez az újpestiek érzelmi szálakkal ugyan kötődnek, de tulajdonosuk a fővárosi önkormányzat.
         Van szándék az ingatlanok eladására?  
         Mi úgy tapasztaltuk, igen. Ikvai-Szabó Imre elmondta: a főváros abban az esetben lehet a partnerünk, amennyiben felvállaljuk az ingatlanok értékesítésében és az SZTK felújításában egyaránt a mentori szerepet. Vagyis kiírjuk és lebonyolítjuk a közbeszerzési eljárásokat, a tervezőmunkát, ütemezzük a feladatokat, stb… Ez nem kis feladat, de vállalnánk a cél érdekében. Abban is megállapodtunk, hogy a két önkormányzat 3-3 tagú bizottságot hoz létre a koordinálás és a lebonyolítás érdekében, s ki-ki értesíti a másik felet, ha ez a kijelölés megtörténik.
         További fejlemények?
         Három szakembert felkértem a munkára, minderről levélben értesítettem a főpolgármester–helyettest. Majd e-mailt is írtam, de nem jött válasz. A mai napig nem jött… A hír, mely szerint a fővárosi közgyűlés zöld utat adott a Szülőotthon és a Jókai utcai korábbi Gyermek-szakrendelő épületének értékesítéséhez, eljutott hozzánk, így a levélen kívül már a tetteket is szeretnénk látni.