Akusztikus koncert ünnepi hangulattal

  •  
  •  
  •  

A Karácsonyi Vásár szombati programja a Belsővárosi Református Egyházközösség gyertyagyújtásával és az azt követő műsorukkal indult a vásárvárosban. A nagyszínpad esti vendége „Zola”, azaz Újvári Zoltán Szilveszter és barátja, zenésztársa, Jelasity Péter „Jela” voltak, akik akusztikus műsorukkal igazi bensőséges, családias hangulatot varázsoltak a Szent István térre.

Advent harmadik hétvégéjén, a délutáni programok nyitányaként, elsőként az Újpesti-Belsővárosi Református Egyházközösség képviselői érkeztek ünnepi gyertyagyújtásra. Az egyházközösség nevében Hajdú Bálint Kadosa lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, majd áldott készülődést kívánt mindenkinek az ünnep hátralévő részére. Szavait követően meggyújtotta a harmadik gyertyát is az ünnepi adventi koszorún, majd a belsővárosi reformátusok házi együttese, a Szövetség Zenekar műsora követte ezt a Karácsonyi Vásár nagyszínpadán.

Az esti órákban Zola, azaz Újvári Zoltán Szilveszter érkezett akusztikus műsorával, akit a fiatalabbak közül sokan még a magyar zenecsatorna arcaként ismertek meg, utóbbi években viszont zenei karrierje is beindult. Párhuzamosan két zenekarral is járja az országot, emellett akusztikus műsorokat is ad. Ezen a hétvégén utóbbival örvendeztette meg az újpestieket. A szombat esti koncerten mindössze Jelasity Péter, „Jela” kísérte, akit főként a Ghymes együttes világzenei albumain megcsodálható bravúros szaxofonjátékáról ismerhet már több mint tíz esztendeje a nagyérdemű.

A két zenész igazi adventi hangulatot teremtett a Szent István téren. Igaz a repertoár főként régebbi pop-rock nótákból és mai slágerek feldolgozásából állt, mégis az akusztikus műfajnak köszönhetően igazi ünnepváró, családias, bensőséges hangulatot sikerült a vásár közönsége elé varázsolniuk. Nem a buliról, tombolásról szólt ez az est, sokkal inkább hangulatos beszélgetésekhez, vásárolgatáshoz, forralt borozáshoz akár korcsolyázáshoz adott kellemes hátteret. Feldolgozások mellett ezen az estén felcsendültek Zola saját dalai, mint „A leggazdagabb ember” című szerzeménye, majd az ősszel született „Ne siess át” című nótája is.

A zenész nem először járt már nálunk, így kedves ismerősként üdvözölhettük itt ismét. A dalok között Zola magáról is mesélt, így megosztotta közönségével azt a számára örömteli hírt is, hogy nemrégiben a városba költözött, így ezen túl már nem csak lélekben újpesti többé. A koncert után a város nevében Németh Edit Éva önkormányzati képviselő adta át Újpest borát a zenésznek.

Városházi dolgozók, tisztségviselők saját maguk készítettek a Cseriti számára felajánlott karácsonyfadíszeket. A díszekhez minimum 500 forint adományért lehet hozzájutni a Karácsonyi Vásár 10-es faházában, az Újpesti Márkaboltban. Szombaton este, a Szent István téren Újpest korábbi „arcai”, Takács Márk és Kozma Vanessza is segítséget nyújtott a jótékonysági akcióhoz: a téren sétálóknak kínálták az egyedi darabokat. 

Vasárnap is folytatódik a Karácsonyi Vásár műsora, mégpedig a Koncertmuzsika Zenekar komolyzenei előadásával a Városháza dísztermében, ahol Corelli, Vivaldi és Mozart-darabok csendülnek fel. A nagyszínpadon is folytatódik a varázslat: ezúttal Veres Mónika érkezik 18 órakor, aki az elmúlt évek alatt a színpadon, a szemünk láttára cseperedett fel bájos kislányból, és aki ma már igazi dívaként hódít.

G.R.