Alapkőletétel az igazság nevében

  •  
  •  
  •  

1 milliárd 300 millió forintos beruházással bővítik a Nyár utcában a IV.-XV. kerületi bíróság és ügyészség épületét. Az átalakítás részben a szomszédos óvoda kisajátításra ítélt udvarát is igénybe veszi. November 13-án az ünnepélyes alapkőletételt Lomniczi Zoltán, a legfelsőbb bíróság elnöke végezte el – szakszerűen.

 
A XX. század elején Jablonszky Ferenc tervei alapján épült Újpesti Bíróság – Királyi Járásbíróság épülete közel 110 éve szolgálja Újpest és a környező lakosság ügyes-bajos dolgait, évente több ezer üggyel foglalkozva. Így érthető, hogy már igazán szükség volt az épület rekonstrukciójára, emellett mind a létszám, mind az ügyek számának növekedése indokolta a IV.-XV. kerületi bíróság kibővítését is.
Az épület jelenleg 2000 m2-es alapterülete a tervek szerint az átépítést követően több, mint kétszer akkora hasznos területté bővül, mint a jelenlegi helyszín, így 5500 m2-en folytathatja majd az ügyészség és a bíróság a munkát. A jelentős növekedés, valamint a felújítás két ütemben valósul meg. Előbb az új kétszintes épület szárnyai épülnek meg, s itt kerül majd sor a bírói dolgozók helyiségeinek a kialakítására, a tervek szerint 2008. december 31-ig.
A második ütem, mely az eredeti épület rekonstrukciója lesz, 2010 tavaszára fejeződik be. A felújított épületben már kizárólag tárgyalótermek és kezelőirodák lesznek.
A szomszédos óvoda udvarát részben felhasználják a bővítéshez, mely területet már 2005-ben megvásárolta a Fővárosi Bíróság részére a főváros. Az 1,3 milliárdos beruházás során tucatnyi klimatizált tárgyalótermet, számos bírói és kezelőirodai helyiséget alakítanak ki, ezenfelül pedig a mozgáskorlátozottak számára is biztosítva lesz az akadálymentes közlekedés.