Áldás és köszönet

  •  
  •  
  •  

Egek Királynéja tiszteletére mutatott be szentmisét az ünnephez kapcsolódóan Dr. Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára a Szent István téri Egek Királynéja Főplébánia templomban. Az idei mise azonban nem csupán a termények megáldása miatt volt különleges, hiszen Horváth Zoltán, a templom plébánosa ugyanitt mondott köszönetet az önkormányzatnak a leendő plébániaépületéért és kérte fel Wintermantel Zsolt polgármestert az orgona felújítás védnökének. A polgármester igent mondott a feladatra.

 „Máriát, mint királynőt tisztelhetjük augusztus utolsó vasárnapján, ez a nap egyben a termények megáldásának ünnepe is” – kezdte prédikációját az Egek Királynéja Főplébánia templomban dr. Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára, majd rögtön egy költői kérdéssel folytatta. „Hogyan lehet királynő olyasvalaki, aki mindvégig alázatosan élt és nem a föld pompát kereste? A kérdésre válaszolva úgy folytatta, Mária nem evilági örömöt érzett vagy keresett, és lelkében nem volt helye bűnnek, csupán Isten kegyelmének. Míg mi földi életünk során sokszor vagyunk irigyek vagy kerít hatalmába az önzés, addig a Szűzanyából mindezek a „tulajdonságok” hiányoztak – mutatott rá Dr. Mohos Gábor.
A prédikációt követően a termények megáldása következett, amelyeket az újpesti piacon dolgozók ajánlottak fel.
Ezután Horváth Zoltán, a főplébánia templom plébánosa mondott köszönetet az eddigi támogatásért önkormányzatnak és egyben bejelentette, szeretnék felújítani a templom orgonáját, amely kétéves rekonstrukcióhoz Wintermantel Zsolt polgármester védnökségét kérte.
„Annak, hogy itt felszólalhatok, illetve az orgona felújításhoz védnöknek kértek fel, egyaránt üzenetértéke van” – kezdte rövid beszédében Wintermantel Zsolt polgármester. Szerinte egy jó városvezetőnek jó kapcsolatra kell törekedni az egyházakkal, azonban ennek tettekben is meg kell valósulnia. A polgármester hangsúlyozta, az újpesti önkormányzat minden értéket teremtő közösséget támogat. Emlékeztetett, hogy a templom festésénél, a harang rendbetételénél egyaránt helytállt, és ugyancsak tettekkel fog bizonyítani az orgona felújításánál illetve az új plébániaépületnél is. 
Az önkormányzat ugyanis az Erkel Gyula Zeneiskola volt épületébe fogja átköltöztetni a plébániát, az épületet pedig az eredeti tervekhez hűen, de a mai igényeknek megfelelően fogják felújítani. A látványtervekről és a jelenlegi állapotokról Perzsák Zoltán építész tartott rövid vetítettképes bemutatót, kiemelve a múlt tiszteletét, és bemutatva azokat a funkciókat, amelynek az addigra akadálymentesített épület a renoválás után egyaránt megfelel majd.
Mint ismert, az önkormányzat a Szent Anna Katolikus Óvodát költöztette nagyobb épületbe, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek szentelt fel pénteken. Az Erkel Gyula Zeneiskola pedig a korábbihoz képest egy korszerű, az intézmény igényeit kielégítő helyen, az újpesti Gyermek, Ifjúsági és Szabadidőközpont első-második emeletén folytatja tovább a diákok zenei nevelését. Az épületcserékkel-és felújítással a zeneiskolának valódi koncertterme, a plébániának méltó helye lesz, valamint megszűnt a Szent Anna Katolikus Óvoda korábbi széttagoltsága is.
Az önkormányzat nevében Ozsváth Kálmán képviselő a szentmise utáni agapén ajándékot adott át Dr. Mohos Gábornak. A csomagban egy palack Újpest Bora és három értékes könyv lapult, délután három órától pedig a megáldott terményt osztották szét a rászorulók között.