Áldott, békés karácsonyt!

  •  
  •  
  •  

A városi embernek ritkán adatik meg, hogy friss puha hóban, szikrázó napsütésben, csilingelő lovas szánnal repüljön az ünnepek idején tova. A Száncsengő, a Csendes éj, a Fehér karácsony cd-ről tölti be a szobát. Az elmúlt négy hétben, advent idején a karácsonyt vártuk, megérkezett. Finom ételek, jóízű beszélgetések, családi találkozások várnak ránk három napon át és a két ünnep között a fenyőillatú szobában. Háromrészes sorozatunkban az ünnepi szokásokat jártuk körbe.

Áldott, békés karácsonyt kívánunk!

1. rész: A varázslatos karácsony

A karácsony éj varázslatát valószínűleg mindannyian ismerjük. Ugyan az ajándékozás fontos momentummá lett az ünnepvárásban, a karácsony éj misztériuma, csodája nem múlt el. Ez az az ünnep, amelynek valódi tartalma a legelevenebben él ma is. Karácsony este minden elcsendesedik. A közlekedés leáll, és ha olyan szerencsénk van, hogy hó is esett, a csend még teljesebb. Míg advent a reményteli várakozás ideje, a Szenteste maga a megvalósult és beteljesedett csoda, a Megváltó születésének napja. 

Szokások, hagyományok

December 24-én hagyományosan a családok böjtölnek, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Az asztalra ilyenkor rendszeresen alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, végül mákos guba kerül, de az új idők hozadéka, hogy a halat, illetve a töltött káposztát is kínálják. Az ételek közül bőséget, jó termést ígért a háziaknak a bab, a borsó, a lencse, a dió, a hal (halpikkely miatt) megjelenése a karácsonyi asztalon. A fokhagyma az egészséget, a méz (mézesbáb) az élet édességét jelképezte. A kalácsból, almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy a család mindig összetartson. A karácsonyi morzsát összeszedték, és az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek, de jó volt a betegek gyógyítására, rontás elűzésére is. Sok helyen az asztalt nem szedték le, hogy a betérő kis Jézus ne maradjon éhes.

A paraszti étkezési szokások alapjai ma is megtalálhatók karácsonyi étrendünkben. Gyakoriak a halból készült ételek, de az angolszász befolyásra elterjedt a pulyka is. A borleves egyértelműen a nagypolgári étkezési kultúra része, a mákos guba viszont a paraszti hagyományból ered, csakúgy, mint az elmaradhatatlan beigli.

(Forrás Wikipédia, ünnep.mentha.hu /karacsony)