Áldott termények a rászorulóknak

  •  
  •  
  •  

Fél óra sem kellett ahhoz, hogy elfogyjon a több mázsa élelmiszer, amit az újpesti piac kereskedői ajánlottak fel a nehéz sorban lévő családoknak. A megszentelt terményeket a nagytemplom augusztus végi búcsújának programsorozatához kapcsolódva – augusztus 29-én, hétfőn délután adták át az egyház képviselői, az Egek Királynéja nagytemplomban.

– A mi ötletünk volt az adománygyűjtés, Erdélyben találkoztunk először hasonló kezdeményezéssel – nyilatkozta lapunknak Horváth Zoltán, a nagytemplom plébánosa, Újpest díszpolgára. – Ha már az összefüggéseknél tartunk: a piaci bódésort az első plébánosunk hívta életre, 1870-ben, és 1945-ig a templomnak fizették a bérleti díjat az árusok. Nagyon pozitívan álltak a dologhoz a kereskedők, és több mázsa terményt ajánlottak fel a rászorulóknak. A tervünk az, hogy minden évben életre hívunk egy ilyen akciót.

A zöldségeket, gyümölcsöket a templomban gyűjtötték össze, majd vasárnap, dr. Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, a nagymise után, megáldotta azokat.
Hétfőn megkezdődött a szortírozás, a csomagok legalább öt kilót nyomtak. Volt itt minden: burgonya, sárgarépa, karalábé, karfiol, kukorica, dinnye, barack, szilva. Elsőként a templomhoz köthető szegényeknek vitték házhoz az élelmiszereket, majd délután öt órakor, az Egek Királynéja templomban kezdődött az akció. Félénken jöttek az emberek, az egyház segítői, Gönczöl Jánosnéval az élen, kedves szavak kíséretében nyújtották át a csomagokat. Még arra is ügyeltek, hogy a több gyerekes családoknak több jusson.

– Nagyon nehéz körülmények között élünk, egyedül nevelem a gyerekeimet – mondja elkeseredve Földvári Erzsébet. – Fél éve elvesztettem az állásom, azóta hiába próbálkozom, böngészem az ajánlatokat, jelentkezem mindenhova, de még csak válaszra sem méltatnak. Havi tizennyolc ezer forintból élünk hárman, valószínűleg az Árpád úti lakásom is elvesztem. Templomba járok, minden nap imádkozom, kérem a Jóistent, hogy segítsen. Jól jön ez a kis adomány, beosztjuk, egy hétig elleszünk vele, de az igazi az lenne, ha találnék munkát.

Fél óra elteltével elfogytak a csomagok, kis időre megoldódott jó néhány szegény család ebédje.

Á.T.