Áldozatsegítő Hálózat

  •  
  •  
  •  

Zárórendezvény és konferencia keretében mutatták be és összegezték a tavaly útjára indult, Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten című projektet nemrégiben a Polgár Centrumban. Beszámolónkat folytatva az újpesti rendőrség összegzését adjuk közre, amely visszatükrözi az eredményeket.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a mentálhigiénés tanácsadást, mediációt, képzéseket és tájékoztató előadásokat is magában foglaló projektet több mint 78 millió forintból valósították meg, uniós támogatással. Wintermantel Zsolt a szeptember 20-i összegzőn jó együttműködésnek értékelte az elmúlt másfél évet. Dr. Szabó Andrea szociológus-politológus összefoglalójából pedig az derült ki, hogy az újpestiek a közbiztonságot jobbnak ítélik meg a másfél évvel ezelőttinél, és lakóhelyüket továbbra is egész Budapestnél biztonságosabbnak látják.
Dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya a felmérés adatait alátámasztandó felidézte: az Otthontérkép felmérése alapján a 2013. február és 2014. január közötti időszakra vonatkozóan Újpest a negyedik legbiztonságosabb kerületnek bizonyult. 
A rendőrkapitány azt is mondta: amennyiben a statisztika szerint „volt értelme” a projektnek, akkor mindenképp sikeresnek tekinthető, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrségi statisztika nem mindig tükrözi az egyén szubjektív biztonságérzetét.
Rámutatott: az utóbbi időben átmenetileg megemelkedett az autólopások száma, ugyanakkor amióta több rendőr látható az utcákon, „visszaállt a régi rend”, rablás például nem történt.
– Rendőreink, ha szükséges, utasítás nélkül is szolgálatba állnak. Az autólopásokon kívül még a garázdaságra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, főleg mérkőzések idején – húzta alá. – Ezzel együtt összességében elmondható, hogy mind a garázda jellegű cselekmények, mind pedig az erőszakos esetek száma csökkent. 
A rendőrkapitány hozzátette: a rablások, betörések száma stagnál, ezeket szeretnék nagy arányban csökkenteni.
A szolgálati órák kapcsán köszönetet mondott az önkormányzatnak, amely nélkül nem lehetne ilyen hatékony a rendőri munka (lásd a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel közös járőrözések vagy a heti plusz százhúsz óra szolgálatot).
A projekt kapcsán végül azzal zárta gondolatait: az Áldozatsegítő Hálózat keretén belül tizenkét rendőrnek tartottak előadást, amelyre nagy érdeklődés mellett került sor, és utólag is tartalmasnak ítélték a résztvevők.
M. Orbán András