Állat- és természetvédők is

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városvédő Egyesület lelkes tagjai látogatást tettek a Farkaserdő mellett található Állatszigeten.

Vezetőnk kedvesen fogadta a társaságot és az Állatsziget bejárása közben részletes ismertetőt tartott a létesítményről és lakóiról.

Az állatszigeti sétát az őzikénél kezdtük, majd a Parasztudvart látogattuk meg, ahol birkák, nyulak és az adományként nemrégiben felajánlott két póniló fogadtak minket. Ezután Csocseszt, a törpedisznót kerestük fel, de ő ügyet sem véve a társaságra, békésen szendergett óljában. A gyönyörű ló: Lina, nem nézte jó szemmel, hogy a mellette békésen sétálgató Melanie nevű csacsi is ugyanolyan népszerű a látogatók körében, mint ő.

Itt lovaglási lehetőség is van érdeklődő gyerekek és felnőttek számára, képzett oktatók segítségével. A baromfiudvar lakói a vörösiszap-katasztrófa túlélői, akiket az állatmentők áldozatos munkájának köszönhetően sikerült meggyógyítani. A területen található egy gyönyörű dísztó is, mely halaknak és vízi növényeknek biztosít otthont.

A kutyák praktikus kennelekben kaptak helyet, ahol nagyon várják az önkéntes sétáltató gazdikat, akik gyakran meglátogatják a bentlakókat, hogy sétálni vigyék Őket. Természetesen a legnagyobb öröm, ha a kutyusok szerető örökbefogadó gazdákra lelnek.

Ezután csoportunk megpihent és dr. Király Péter is csatlakozott a csapathoz. Részletesen beszámolt az Állatsziget eddigi történetéről. A hangulatos, nyitott pajta árnyas tetője alatt elfogyasztottuk Szabó János kemencében sütött csodálatos kenyérlángosát.

Sétánkat a cicamentő otthon meglátogatásával folytattuk. Itt olyan cicák kapnak átmeneti szálláshelyet, melyek már túl vannak az orvosi vizsgálatokon és egészségesek. Innen ivartalanítás és a szükséges kezelések után gazdikhoz, illetve kóbor cicák esetében eredeti élőhelyükre kerülnek. A kutyák és cicák az Állatszigetre kerülésük után közvetlenül karanténba kerülnek, csak egészséges állatok kerülhetnek a többiek közé.

A Tanodúban megtudtuk, hogy rendszeresen fogadnak gyerekcsoportokat. Oktató programokat, szakköröket, állattartóknak gazdiakadémiát tartanak szakemberek vezetésével.

A létesítmény helyet ad hétvégi, családi rendezvényeknek is.
Végezetül visszatértünk a nyitott színbe, ahol frissen sütött buktával kedveskedtek csoportunknak.

Ez a látogatás felejthetetlen élményt nyújtott mindannyiunk számára. A munkatársak és az önkéntesek nagyon sokat tesznek azért, hogy az Állatsziget ilyen magas színvonalon tudjon működni. Természetesen mindennemű támogatást szívesen fogadnak, hiszen a cél az, hogy hosszútávon tovább tudják végezni a munkájukat. Ezért szükség van az állat- és természetkedvelő emberek segítségére és összefogására is.

Balogh Zsuzsanna