Alma, sóska, csörögefánk

  •  
  •  
  •  

Első alkalommal rendezi meg az Újpesti Téli Fesztivált Újpest Önkormányzata. A Magyar Kultúra ünnepétől a farsang végéig tartó időszak kulturális palettájáról dr. Molnár Szabolcs alpolgármestert kérdeztük.

– Milyen apropóból indul útjára az Újpesti Téli Fesztivál?
– Újpest Önkormányzata az elmúlt évben számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínált a városrész lakóinak. A szabadtéri kulturális és sportprogramok rekord nézőszámúak voltak, nem is volt kérdés, folytatjuk-e a „Találkozzunk többször!” programsorozatot. Mivel a téli időszakot nem töltöttük ki rendezvénynaptárunkban, 2012-ben ezt pótoljuk. Így jött létre az Újpesti Téli Fesztivál, amely fűtött helyre hívja az újpestieket. A programsorozatban ünnepi köntöst kapott, sőt ki is egészült a három művelődési intézmény kínálata. A programok zöme térítésmentes, amelyek pedig fizetősek, mérsékelt áron látogathatók.

– Mit emelne ki a programsorozatból?
– A bőség zavara miatt a teljesség igénye nélkül ajánlom a kisgyermekes családok figyelmébe A gőgös királykisasszony című mesejátékot, az Alma együttes, a Kaláka koncertjét, a családi játszókat és farsangi foglalkozásokat, táncházat, a Babaszínházat. A felnőtteket, a diákokat képzőművészeti kiállítások várják, többek között a Bagolyvár több művészének alkotásai. Érkezik a Forrás Színház a Karnyóné című előadással, az Újpest Színház új bemutatója a Sóska, sültkrumpli. Jön Berecz András mesemondó, az Új Pesti Kabaré. Emlékezünk Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulójára, és a Liszt Ferenc Évet is „meghosszabbítjuk”.

– Bálok, további események is színesítik a programot?
– Természetesen. Orlovszky herceg álarcos bálja igazi operaestet ígér. Társasági esemény lesz a közművelődési dolgozók bálja, a Valentin-napi mulatság, vagy a VI. Újpesti Polgári Bál. A kultúra jegyében kapott helyet a programban az étkezési kultúra, vagyis az egészségfesztivál. Télűző esemény, egyúttal fesztiválzárás a jégszobrászat, a kiszebáb készítés, égetés, a farsangi fánk sütés, ami a rendezvény szabadtéri programja lesz, a Szent István téren…

B. K