„Alpesi gasztro élmény bárhol, bármikor!”

  •  
  •  
  •  

Az idei Borvíkend egyik új street food kiállítójánál igazi különlegességeket kóstolhatunk. A vállalkozás célja az, hogy a raclette sajthoz kapcsolódó kulináris élvezeteket minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel. A részletekről az egyik tulajdonost, Szabó Lilit kérdeztük.

– Mi a Raclette by Lili története?
– A vállalkozást a párommal, Nagy Balázzsal hívtuk életre még 2020 decemberében. Előtte hat éven át dolgoztam a hamburgi karácsonyi vásárban, ahol megismerkedtem közelebbről a raclette sajttal. 2020-ban viszont elmaradt a vásár így jó lehetőségnek ígérkezett, hogy belevágjunk itthon valami újba. A mi tevékenységünk középpontjában is természetesen a raclette áll, ami egyszerre jelenti a sajt típusát és az elkészítés folyamatát is. A speciális gázüzemű raclette sütő gép megolvasztja a félbevágott sajt felszínét és  a megpirult réteget egy határozott mozdulattal helyben sütött bagettre vagy apró szemű héjas burgonyára húzzuk.
– Milyen típusú sajt a raclette?
– Ez egy tradicionális svájci eredetű étel, de viszonylag gyorsan a franciákhoz is eljutott és a kultúrájuk részévé vált. A raclette a „racler” szóból származik, ami a helyi francia dialektusban valami olyasmit jelent, hogy „kaparás”. Ez arra a tevékenységre utal, amikor a sajtot olvasztás után óvatosan lekaparták a sajtkorongról. A raclette sajtot tehéntejből készítik és jellemzően 3-6 hónapos érlelési idő után kerül forgalomba.
– Jól gondolom, hogy az ilyen sajtból készült ételek kiváló kísérői lehetnek a boroknak?
Így van, főleg a magasabb savtartalmú fehérborokkal, valamint pezsgőkkel és habzóborokkal is tökéletes párost alkotnak. Érdemes lesz kísérletezni!

– Mivel készültök a Borvíkendre?
– Természetesen meg lehet majd kóstolni a szendvicseinket és a burgonyás raclette tálunkat is. Minden esetben különböző feltétekkel színesítjük ételeinket: a tálat feketeerdei sonka mellett bébi savanyú uborkával és gyöngyhagymával kínáljuk. A szendvicsek tekintetében a folyamatosan változó feltétkínálatunkból saját szájíze szerint választhat mindenki.
A ropogós bagettet először félbevágjuk, egy szelet feketeerdei sonkát teszünk bele, majd „ráhúzzuk” a lágyan olvadó raclette sajtot. Megszórjuk különleges svájci raclette fűszerkeverékünkkel és máris kész az „alap” szendvics. Ez lesz kombinálható kapribogyóval, gyöngyhagymával vagy az édesebb ízek kedvelőinek birsalmakompóttal, dióval és balzsamecetkrémmel. Reméljük, mindenki megtalálja a maga kedvencét!
hkf

,