Altatóval kábítottak a társkeresős rablók

  •  
  •  
  •  

Újpesti eset kapcsán indult és a napokban zárult le a nyomozás azokkal a trükkös rablókkal szemben, akik teletextes társkereső oldalon szemelték ki áldozataikat. A többihez hasonlóan az újpesti áldozatot is dormicummal kábították el, majd fosztották ki; összesen csaknem kilencszázezer forintnyi értéket vittek el tőle.

Dr. Terdik Tamás újpesti rendőrkapitány az előzményeket röviden ismertetve elmondta, a csalók az egyik országos kereskedelmi tévécsatorna teletext oldalán jelentkeztek társkereső hirdetésre. Amint kapcsolatba léptek áldozataikkal, randevút beszéltek meg azok lakására, ahová a háromfős társaság legmegnyerőbb külsejű tagja ment el és egy üveg vörösbort vitt magával.

Az elkövető kitöltötte a bort, majd vízért küldte a sértettet, és amíg az távol volt, az altatószert belekeverte az italába – emelte ki a rendőrkapitány.

Az áldozatok perceken belül eszméletlen állapotba kerültek, a háromfős társaság pedig ezalatt kifosztotta őket. Az egyik újpesti férfitól közel kilencszázezer forint értékben vittek el ékszereket, valutát és műszaki cikkeket, az eset ekkor került a rendőrség látókörébe. Mint azóta kiderült, a három férfi 13 hónapon át tevékenykedett és szinte az egész országban megfordult, a rendőrség az újpestivel együtt huszonnyolc rablásos esetről tud.

– A felderítést nehezítette, hogy az elkövetők minden alkalommal más, egyik esetben sem saját névre vásárolt SIM kártyáról kezdeményeztek hívást és az áldozatok is csak egy férfiról számoltak be – mutatott rá Terdik Tamás. Könnyebbséget jelentett viszont, hogy a rablók valamennyiszer ugyanazt a mobiltelefon-készüléket használták és azt a bakit is elkövették, hogy amelyik városban jártak, ott fényképeztek is. 

A rendőrkapitány végezetül felhívta a figyelmet, hogy az altatáshoz használt dormicum szájon át légzésleállást vagy a gyomortartalom visszaáramlása okozta fulladást okozhat, és egyik esetben sem a rablókon múlott, hogy nem történt tragédia. A három gyanúsított közül eddig egy sem tett vallomást.

M. Orbán András