Amikor a Kelet világa az európai kultúrával találkozik

  •  
  •  
  •  

Változást hozó mandalák címmel nyílt meg Bányász Imréné Mária Villő mandala- és selyemfestő, gobelintervező és -hímző, feng shui-tanácsadó kiállítása az Ifjúsági Ház Új Galériájában augusztus 12-én. Mindez nem csupán a Kelet földrajzilag távoli világa miatt volt különleges, hanem már maga a megnyitó hangulata, illata, sőt még az asztalteríték is az európaiak többsége által kevéssé ismert világba kalauzolta a látogatót.

Az Újpesti Polgármesteri Hivatal Ifjúsági, Sport-, Művelődési és Oktatási Osztályán dolgozó Bányász Imréné munkáit Takács-Kollárik Orsolya, az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház kulturális szervezője méltatta, aki szerint ezen a tárlaton a Kelet világa az európai kultúrával találkozik.
– A mandala a Föld majd minden kultúrájában fellelhető. Míg az európai ember csak az esztétikumot keresi benne, addig ez valójában sokkal többről szól – tette hozzá.

A ráhangolódást elősegítendő már a terembe érve füstölőillat fogadta a látogatót, és Szűts Istvánnak, a Kormorán együttes billentyűsének dallamai is igyekeztek közelebb hozni a többek által már a hivatalos megnyitó előtt szemlézni kezdett alkotásokat, míg végül maga a kiállító vette át a szót.
– Jó érzés együtt látni az alkotásaimat, sok energia van bennük – kezdte gondolatait Bányász Imréné Mária Villő, majd így folytatta: – Minden a minket éltető energiáról szól. Ha tanulmányozzuk, ezáltal könnyebb megismerni önmagunkat.

A tárlaton különböző feng shui motívumokat, csakrasorozatokat láthatunk, a motívumok között vannak ismétlődések, de az alkotó szerint ezek a technikai „kóstolgatások” arra jók, hogy megmutassák: ugyanaz az alapgrafika más-más színekkel teljesen más alaphatást, hangulatot ad.

– A feng shui évezredek alatt összegyűjtött ismerete és tudásrendszere kiváló megoldás a felmerülő gondok orvoslására – vallja az immár negyedszer kiállító Mária Villő, aki lapunknak elmondta: bő húsz éve kezdett el érdeklődni az ezotéria és a térrendezés művészete iránt.

Hozzátette: azóta asztrológusi képesítést is szerzett, röviden ismertetett életútjából pedig az is kiderül, hogy nem csupán az ezotéria, hanem a kertépítés is foglalkoztatja. Utóbbi oklevelét két éve szerezte meg. Az ifjúsági házban kiállított munkái augusztus 24-ig mindennap 9–18 óra között látogathatók.

M. Orbán András