Amikor férfi kéztől szépülnek a hölgyek

  •  
  •  
  •  

Ezüstkoszorús fodrászt rejteget Újpest belvárosa. A Tóth fodrászatot 1948-ban alapították. Az üzletben ma már a harmadik generáció foglalkozik a frizurákkal.

Tihamér gyakorlatilag az apja szalonjában nőtt fel. Egy percig se volt kérdés, hogy a mára már ezüstkoszorús mester a fodrászatot fogja tovább vinni.

A mesterfodrász tanulóévei után számos versenyen vett részt, a hatvanas években rendszerint elhozta a világbajnoki elismeréseket, nemegyszer arannyal tért haza. Ezért nagyon hálás tanítójának, Tárnoki Laci bácsinak.

Akkoriban még külön szakmának számított a női és a férfi fodrászat, napjainkra már elmosódtak a határok. Tihamér számára még mindig a hölgyek hajkoronája a nagyobb kihívás. Nem csak a változatosság, hanem a színek miatt is, hisz igencsak sok tapasztalatra és jó emberismeretre van szükség ahhoz, hogy elégedett, mosolygós hölgyek álljanak fel a fodrász székből.

Az egykor tanult fogásokat és tapasztalatait Tihamér nagyon sok ifjú fodrásznak adta át az elmúlt évtizedekben, a legfontosabb mégis saját fia tanítása volt. Gábor nagyon fiatal, húszas évei elején jár és még nem is döntötte el, mit akar csinálni később. A nyelvtanulás a hobbija, bár a frizurakészítésbe is beleszeretett és azon gondolkodik, hogyan vihetné majdan tovább a családi örökséget. Pedig nem volt ez mindig így. Gábor gyerekként rettegett az ollótól. “Nagyon nehéz volt levágni a hajam, Marika néninek és anyának kellett lefognia, hogy apa hozzányúlhasson, nem szerettem a fodrászatba járni” – mesélte az ifjú hajszobrász.

Az újpestiek bizonyára még sokáig élvezhetik a Tóth fodrászatot, hisz a negyedik generációból is készülődik már egy unoka, hogy az ősök nyomdokaiba lépjen.

D- . Zs.

Tóth Tihamér Fodrász szalon Lebstück Mária utca 40. Tel.: 06 20 590 6470