Amit Berki Krisztiánról tudni kell

  •  
  •  
  •  

Az egész ország, Újpest pedig különösen, Berki Krisztiánnak szurkol, aki a vasárnapi torna döntőn küzd az aranyéremért lólengésben. A Bajnok Teraszon délután négytől együtt szoríthatunk majd Krisztián sikeréért. De kicsoda Berki Krisztián, honnan jött, milyen eredményeket ért el a mi fiunk? Íme a lólengés – egyelőre “csak” – világbajnokának életrajza.

2002-ben a KSI sportolójaként a junior Európa-bajnokságon lólengésben második, csapatban 11. volt. A felnőtt mesterfokú magyar bajnokságon megnyerte a lólengést. A debreceni szerenkénti világbajnokságon kilencedik lett. 2004-ben a vk-sorozatban Párizsban 13., Cottbusban hatodik volt. A következő évben Rio de Janeiróban vk-versenyt nyert. A ljubljanai Eb-n csapatban 10., lólengésben bronzérmes lett. A világkupában Glasgowban ötödik, Gentben negyedik, Stuttgartban harmadik lett. A birminghami világkupa-döntőn hatodik helyezést ért el.

2005-ben New Yorkban ötödik, Gentben és Párizsban harmadik, São Paulóban második, Mariborban első volt. A debreceni Eb-n aranyérmes lett. A melbourne-i világbajnokságon a negyedik helyen végzett. A 2006-os világkupa szezonban Lyonban harmadik, Cottbusban és Stuttgartban első, Gentben Moszkvában és Mariborban második lett. Voloszban az Európa-bajnokságon eredetileg második helyezet volt, de óvások után negyedik helyre sorolták. São Paulóban, a vk-döntőn ezüstérmes volt. 2007-ben a világkupában Párizsban harmadik, Cottbusban, Mariborban, Gentben és Stuttgartban első helyen végzett. Az év közben az UTE-hoz igazolt. Az Európa-bajnokságon aranyérmes lett. A stuttgarti vb-n második volt, ami nem volt elég az olimpiai kvalifikációhoz. 2008-ban Dohában negyedik, Moszkvában harmadik, Glasgowban első volt. Márciusban bejelentették, hogy a FIG nem biztosít szabadkártyát Berki részére. Az Európa-bajnokságon csapatban 11., lólengésben aranyérmes volt. Madridban, a vk-döntőn második lett.

2009-ben Montrealban első, Stuttgartban harmadik helyen végzett. Az Európa-bajnokságon és az universiaden aranyérmet szerzett. A világbajnokságon a dobogó második fokára állhatott. 2010-ben a vk-versenyek közül Dohában, Eszéken és Stuttgartban lett első. Az Európa-bajnokságon gyakorlata közben rontott, így lemaradt a döntöről és a 11. helyen végzett. A világbajnokságon aranyérmet szerzett. Az év végén a legjobb magyar sportolónak választották. 2011-ben megnyerte az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot is. A vb-n ezúttal gyűrűn és nyújtón is indult. Az olimpiai induláshoz érmet kellett szereznie és még két szeren a mezőny átlag pontszámának 85%-át kellett teljesítenie. Berki teljesítette a feltételeket, így kvalifikálta magát az olimpiára. A világkupában Moszkvában első, gentben második volt. Az év végén ismét a legjobb hazai sportolónak választották. 2012-ben a kínai Cepóban nyert vk versenyt, Mariborban harmadik volt. Az Európa-bajnokságon újra aranyérmes lett. Az olimpián a lólengés selejtezőjében egy elemet kihagyott a gyakorlatából, de a pontszáma így is az ötödik helyen jutatta a fináléba a szeren.