Amit tervez, végrehajtja a városvezetés

  •  
  •  
  •  

Jelentős fejlesztésektől esett el Újpest, mivel a szocialista városvezetés éveken át nem pályázott uniós forrásokra. Ezeket a mulasztásokat már nem lehet helyrehozni, az új városvezetés azonban az idei költségvetésben a tavalyi forrás nélkül vállalt felújításokra is biztosít forrást.

Az elmúlt két év az elszalasztott lehetőségek ideje volt Újpest számára – foglalta össze az 2011-es költségvetés tervezésének tapasztalatait Molnár Szabolcs. A gazdasági területekért felelős alpolgármester az Újpesti Naplónak felidézte: legutóbb 2008-ban adott be EU-s társfinanszírozású pályázatot az önkormányzat. „A szocialista városvezetés annak tudatában nem vett részt uniós pályázatokon, hogy tisztában volt vele, évről évre csökken a lehívható forrás, a támogatás intenzitása jelentősen csökken. Ez olyannyira igaz, hogy az egy főre eső GDP növekedése és egyéb összetevők miatt idén Budapestet kiemelték a Környezet és Energetika Operatív Program kedvezményezettjei közül. Ezzel Újpest előtt is megszűnt egyelőre e pályázati lehetőség pedig nagy szükség lenne rá” – állapította meg Molnár Szabolcs. Számos intézményben végezhettek volna felújítást, fűtéskorszerűsítést, kazán- és nyílászáró cserét uniós forrásokkal támogatva.

„A választási évre készített 2010-es lufi-költségvetést jól jellemzik a számok. 120 millió forintot tettek félre pályázatok előkészítésére, amit fokozatosan lefaragtak, végül a kétharmadát más költségvetési lukak betömésére fordítottak. 200 millió forint céltartalékot képeztek beruházásra, felújításra – ez jelentős alultervezésnek bizonyult: jó néhány nevelési intézmény kapott levelet arról évközben, hogy forrás híján nem tudják elvégezni a beígért felújítást” – emlékeztetett az alpolgármester. Ősszel a választások után derült fény a konkrét mulasztásokra, a költségvetés teljesíthetetlen számsoraira. Ezeket az új városvezetésnek kell orvosolni, a forrást biztosítani a 2011-es büdzsében. „A tavaly 200 milliós kerettel szemben idén 292 millió forintot fordítunk intézményi fejlesztésekre, ami kiegészül a tavalyra vállalt, de meg nem valósított beruházásokból hiányzó 50 millió forinttal. Így összességében idén 320 milliót költünk az intézményeinkre” – hangsúlyozta Molnár Szabolcs.

Az új városvezetés szakít a szocialisták ígérgető gyakorlatával, amit beterveznek a költségvetésbe, azt végre is fogják hajtani. Ennek köszönhetően többek között sor kerül több út felújítására, járdaépítésre, ezen ígéreteiből – másokhoz hasonlóan – ugyanis semmit sem valósított meg a szocialista irányítású városvezetés.


(2010-es költségvetés teljesülése alapján)

Az MSZP újpesti nulla-megoldásai
Ígért Megvalósult
Útfelújítás, 50 millió Ft 0 Ft
Sportpálya felújítás, 10 millió Ft  0 Ft
Térfigyelő rendszer kiépítés, 20 millió Ft 0 Ft
Szelektív hulladékgyűjtés, 15 millió Ft 0 Ft
Piac környéki mélygarázs-tervezés, 40 millió Ft 0 Ft