•  
  •  
  •  

Rendhagyó zeneórát tartottak a Homoktövis Általános Iskola tanulóinak. Az óra úgy kezdődött, mint egy színházi előadás. A nézők az alsós évfolyam zeneisei, az előadók Peták Ágnes zenekari művész és Nagy Mária brácsaművész, a Magyar Állami Operaház zenekarának tagjai voltak.

Az első percben igazi koncerthangulatot teremtettek a galérián, miközben bemutatták a hárfát a gyerekeknek. Nagy Mária játékmesterként vonta be az előadásba közönségét. Az óra  közös zenéléssel zárult, a gyerekek furulyajátéka minden próba nélkül pompásan hangzott a hárfa mellett. A rendhagyó zeneóra az Operaház művészeinek közreműködésével egy sorozat része, melynek szervezője Wrovszky Miklós, aki szintén az Operaház művésze. Következő alkalommal a vonósok látogatnak el a diákokhoz.

A Homoktövis Általános Iskolások így írnak a zeneóráról

“Mi alsós zenetagozatosok már nagyon vártuk ezt a napot. A Magyar Állami Operaház zenekarából két művésznő érkezett hozzánk, akik a húros hangszerekről tartottak nekünk bemutatót iskolánk galériájában.
Izgatottan figyeltünk, mert nem tudtuk, mi fog történni. Beéneklés után kezdődött csak a java!

A néni elővette gitárját és játszott rajta egy dalt, s mi vele énekeltünk. A brácsán is muzsikált és elmondta, hogy hány húrja van, hogyan kell hangolni. Majd szinte minden gyerek kezébe vehetett egy különleges hangszert. Csörgőt, kláveszt, cintányért, tikfát, rumbatököt, csörgődobot. Mikor már kissé lankadt volna a figyelmünk, együtt is muzsikálhattunk valamennyien.

A másik művésznő odalépett az addig még rejtőzködő hangszerszerhez. Lehúzta a leplet, és alatta egy gyönyörű hárfa lapult. Ismertette velünk a részeit, s hogy mi mire szolgál. Eljátszott egy dalt, majd mi is vele furulyáztunk.

– Milyen szép hangja van a hárfának! – súgtam a mellettem ülőnek.
– Mint az angyaloké! – válaszolta barátnőm.
– Jó lenne, ha máskor is ellátogatnának hozzánk! – sutyorogták körülöttünk.
Bárcsak minden kívánságunk így teljesülne! A bemutató végén nagyon örültünk, mikor meghallottuk, hogy ennek a rendhagyó énekórának lesz folytatása novemberben. Akkor a vonós hangszereké lesz a főszerep.”

-UN