Anyagi támogatás és pénzügyi tanácsadás

  •  
  •  
  •  

A Képviselő – testület dr. Trippon Norbert javaslatára elfogadta azt a lakáshitelesek megsegítéséről szóló határozati javaslatot, amely többek között átmeneti önkormányzati támogatással segítené a hiteltörlesztési gondokkal küzdő adósokat. A javaslat alapján a pénzügyi segítségen túl az önkormányzat ingyenes pénzügyi tanácsadást is biztosít az adósoknak, valamint adatszolgáltatásra szólítja fel az Újpesten bankfiókot üzemeltető bankokat és pénzintézeteket, hogy pontos képet kapjon az újpesti lakáshitelesek számáról, eladósodottságuk mértékéről.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

 A határozatban felkérik a polgármestert, hogy legkésőbb szeptember 30-ig készítsen rendelet – tervezetet, amely lehetőséget biztosít arra, hogy átmeneti féléves vagy akár éves időszakra – havonta akár több tízezer forintos – önkormányzati támogatással segítsék a hiteltörlesztési gondokkal küzdő adósokat. Ennek fedezetét az Önkormányzat a költségvetés módosításával kívánja biztosítani, az induló alap várhatóan 30 millió forint lesz.

 Dr. Trippon Norbert szerint erre azért van szükség, mert egyre több olyan adós van, aki hiteltörlesztési nehézségekkel küzd, vagy akit már otthonának elvesztése is fenyeget. Ugyanakkor hosszú távon nem tekinthető egyedüli jó megoldásnak az önkormányzati elővásárlási jog lehetősége. Míg az elővásárlási jog alkalmazása csak kevés adósnak jelenthet megoldást, addig az általa javasolt támogatási rendszer ugyanakkora anyagi forrás mellett több újpesti családnak nyújthat átmeneti segítséget. Mint ahogy a Képviselő-testületi ülésen is mondta, javaslatát azért nyújtotta be, hogy a télvíz beállta előtt megkezdődhessen a támogatás folyósítása.

 Az elfogadott határozat egyben adatszolgáltatásra szólítja fel az Újpesten bankfiókot üzemeltető bankokat.

A határozat előzménye, hogy Dr. Derce Tamás Újpest polgármestere levélben korábban már kérte a bankokat, hogy adjanak tájékoztatást az újpesti deviza alapú jelzáloghitelesek számáról, eladósodottságuk mértékéről és arról, hogy hány hitelest fenyeget a kilakoltatás veszélye. A polgármester kérésére azonban csupán négy bankfiók reagált, melyből egy üzleti titokra hivatkozva elutasította a kérést.

A határozat elfogadása után az alpolgármester azt reméli, hogy a bankok eleget tesznek a Képviselő-testület kérésének, így a kerület vezetésének pontos adatai lesznek a bajbajutott lakáshitelesek számáról, és eladósodottságuk mértékéről, és így az önkormányzat hatékonyabb megoldásokat tud majd kidolgozni támogatásukra.