„Apa, figyelj rám”

  •  
  •  
  •  

Közel negyven éve énekel gyerekeknek, dalain generációk nőttek fel. Halász Judit Kossuth-díjas színművész, március 25-én délelőtt az Újpesti Ifjúsági Sport- és Szabadidőközpontban lép fel.

– Évtizedek óta a Vígszínház tagja, közel negyven filmben játszott, az emberek többsége mégis gyerekdalok énekeseként ismeri. Nem zavarja?
– Rettenetesen sok örömöt okoz nekem, hogy gyerekeknek énekelek. A színház meg az életem, a mesterségem, a hivatásom. Nincs bennem ilyen dilemma. Bármelyikért is szeretnek az emberek, örülök neki.

– A gyerekek mindig őszintén kinyilvánítják a véleményüket?
– Persze, még nincsenek arra trenírozva, hogy hogyan kell viselkedni. Egy gyerek beszél, ha nem érdekli a műsor, vagy tapsol, kiabál, ha érdekli. Így hát ők azok, akiket a legnehezebb lekötni.

– Mostanság talán különösen nehéz, de Ön nem nagyon változtat a dalain, a koncertjein, a sikere mégis töretlen.
– Amikor Bródy Jánossal kitaláltuk, hogy verseket zenésítünk meg gyerekeknek, az akkori könnyűzenei stílus volt az alap, ami persze sokat változott. Mi is változtattunk a zenén egy kicsit. A legújabb, „Apa figyelj rám” című lemezre is több – divatos kifejezéssel élve – világzenei stílusú szám került. A mostani szövegeimet leginkább kortárs költők írják.

– Akik annak idején gyerekként hallgatták, ma már a gyerekeiket viszik a koncertjeire.
– A felnőttek olykor többen vannak, mint a gyerekek. És ugyanúgy énekelnek velem. De pont ezért a szülőknek is írtunk néhány dalt, amikett ők rendre megkönnyeznek.

– Újpesten is az új lemezéről fog énekelni?
– Igen, és szívesen megyek, mert mindig nagyon helyes a közönség.

J. M