Apáczai Csere János-díjat kapott Dr. Csák Annamária

  •  
  •  
  •  

Pedagógusnap alkalmából, 2015. június 4-én, díjat kaptak azok a pedagógusok, akiknél a szakmai és az emberi minőség összekapcsolódik, s az oktatásban végzett elkötelezett munkájuk kiemelkedő. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szakmai díjjal ismerte el Dr. Csák Annamária klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta munkáját.

Az egyetemi diplomám után rögtön Újpestre jöttem dolgozni, és azóta is itt vagyok – mondta el dr. Csák Annamária, majd hozzátette, a mostani díjat nem a felsőoktatásban végzett munkájáért, hanem konkrétan az újpesti gyermekek szolgálatáért kapta. „Köszönöm, akik támogattak, segítettek és köszönöm az újpesti gyerekeknek, akik folyamatosan jönnek hozzám. Örömmel tölt el, hogy tudok nekik segíteni. Szeretek tanítani, az ELTE-n és a Semmelweis Egyetemen is vezettem gyakorlatot, de az igazi érzelmi szálak az újpesti pedagógusokhoz, gyerekekhez kötnek.”

Az ünnepélyes díjátadón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárral együtt adta át az Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert-, Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz- és Németh László-díjakat.

Az ünnepségen énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusa, táncelőadást láthatott a közönség a Csillagszemű Táncegyüttestől, zárásként pedig Földes László, Hobo mondott verset.


Dr. Csák Annamária az egyetem elvégzése után a gyermekpszichológia iránt kötelezte el magát, és az Újpesti Nevelési Tanácsadóban helyezkedett el. Számtalan újpesti gyermek köszönheti Annamáriának gyógyulását, lelkiállapota jobbra fordulását. Mind a családok, mind a pedagógusok szívesen fordulnak hozzá tanácsért, terápiás segítségért. A kerület nevelési, oktatási intézményeiben rendszeresen hívják szülői fórumokra, nevelési értekezletekre. Az Újpesti Nevelési Tanácsadó mellett leghosszabban a Vadaskert Ambulancián dolgozott, ahol az egész országból felkeresték a legkomolyabb problémákkal küzdő gyermekek, illetve szüleik. A szakmai kihívások mindig ösztönözték, a szakpszichológusi képesítés után megszerezte a pszichoterapeuta címet, a doktori fokozatot, az európai diplomát. A szakmai közéletben is aktívan részt vett éveken át, mint a Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermekpszichoterápiás Szekciójának elnöke, vagy mint a Szakmai Kollégium, illetve a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Bizottságának tagja. Pályafutása során számtalan előadást tartott, tanított a mesterfokú és a pedagógiai posztgraduális képzésben is. Fő területe a klinikai szakképzés lett: leendő gyermek-klinikai szakpszichológusok hosszú sorát oktatta évtizedeken keresztül, mely tevékenységéért írásbeli rektori elismerést kapott. Szakmai munkájának elismeréséért 1987-ben Miniszteri Dicséretben részesült, 2002-ben pedig Újpest Gyermekeiért Díjat kapott.