Arany ágon ül a sármány

  •  
  •  
  •  

Száz éve született költőnkre, Weöres Sándorra emlékeztek az Újpesti Közművelődési Kör tagjai legutóbbi klubestjükön. Az Arany ágon ül a sármány címmel megrendezett klubest vendége dr. Kenyeres Zoltán professzor, Széchenyi-díjas irodalomtörténész volt, akinek Weöres Sándorról szóló kötete nemrégiben jelent meg a Kossuth Kiadónál.

Az idei évben – minthogy száz éve született Weöres Sándor – egymást érik a nagy költőnkhöz kapcsolódó rendezvények, megemlékezések. Az Újpesti Közművelődési Kör is csatlakozott e jeles sorozathoz, Arany ágon ül a sármány címmel klubest keretében idézték meg a költő alakját. Az est nyitányaként a házigazda, dr. Sipos Lajos irodalomtörténész-professzor, Újpest díszpolgára beszélgetett dr. Kenyeres Zoltán professor emeritusszal, Széchenyi-díjas irodalomtörténésszel a költővel kapcsolatos személyes élményeiről.

Kenyeres professzor már gyerekként megismerhette a költőt, ugyanis édesapja, Kenyeres Imre a mai ELTE elődjénél volt tanársegéd és az egyetemi nyomda vezetője, amelynek a folyóiratában az 1940-es évek elejétől publikálta verseit a költő. Mint megtudtuk, a személyes kapcsolat később, felnőttként is megmaradt vele, hiszen a költő véleményét, tanácsát kérve Kenyeres Zoltán többször megmutatta Weöresnek készülő munkáinak kéziratait.

A személyes tapasztalatokat Kenyeres professzor izgalmas, 45 perces előadása követte, amelyben Weöres Sándor legkülönbözőbbféle – Sipos Lajos, az est házigazdája által összeválogatott – verseiről mesélt hallgatóságának.

Ezután a költőnek az előadás során is körbejárt verseit Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművésznek, a debreceni Csokonai Színház tagjának a tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlévők.

A kör tagjai a helyszínen kedvezményesen vásárolhatták meg Kenyeres professzor Weöres Sándor életművét feldolgozó, az újpesti Kossuth Kiadónál a közelmúltban megjelent monográfiáját, amelyet az irodalomtörténész a helyszínen dedikált.

G.R.