Arany évszázad-díjat kapott Szondi György költő és műfordító

  •  
  •  
  •  

Arany évszázad-díjat kapott életművéért Szondi György József Attila-díjas költő, műfordító és bolgarista kedd este Budapesten, a Bolgár Kulturális Intézetben – közölte az MTI-vel Olga Popova, az intézmény igazgatója.

A bolgár kultúra, művelődés és szláv írásbeliség napja (május 24.) alkalmából a Bolgár Köztársaság kulturális minisztériuma minden évben azokat a jeles kulturális személyiségeket és művészeket díjazza, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar-bolgár kapcsolatok erősítéséhez. Idén az újpesti székhelyű Napkút kiadó vezetője és a Napút folyóirat főszerkesztője, Szondi György vehette át életművéért.

Szondi György magyar-bolgár szakon tanult, később a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetemen magyar lektorként és a magyar tanszék vendégtanárként dolgozott. 1985-ben Bulgáriában Cirill és Metód Érdemrenddel tüntették ki. A költő és műfordító 1999 és 2004 között betöltötte a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatói tisztjét, emellett 2004 és 2009 között a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem vendégdocense volt – idézte fel Szondi György pályafutását az igazgató.

pja kpt