Aranyakat vívtak össze az UTE versenyzői

  •  
  •  
  •  

Budapesten rendezték a kadett és junior vívó-Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott színeiben induló UTE-s versenyzők alaposan kitettek magukért. A lila-fehér sportolók három aranyérmet nyertek, amelyből kettőt Schmél Viktória zsebelt be. Első lett a kadett női tőr egyéniben és a csapatban egyaránt. UTE-s társaival az idősebb juniorok között a negyedik helyet vívták ki.

A versenyeken általában legalább egyszer nehéz helyzetből kell felállnia a győztesnek. Vikivel sem történt másképpen.

– A nap elején nagyon gyengén vívtam, de szerencsére az idő múlásával egyre jobb lett minden – mondta a bajnok. – A korábbi nemzetközi versenyeken jól ment a vívás, így számítottam a sikerre, persze soha nem lehet biztosra venni a győzelmet. Nagyon boldog vagyok, hogy csapatban is sikerült győznöm, ráadásul az újpesti társaimmal sem vallottunk szégyent.

A negyedik helyen végzett csapatban az újpesti Gólya Fruzsina és Hajdu Melinda is helyet kapott.

– Bíztunk benne, hogy Viki segíteni tud nekünk a jó helyezés elérésében – mondta Hajdu Melinda. – Nekünk is jól jött, hogy hatalmas önbizalommal állt a pástra, és sorra hozta az asszókat.

– Mi sem vívtunk rosszul – vette át a szót Gólya Fruzsina. – Komolyan mondom, csak egy nagyon pici hiányzott az éremhez.

Persze a lányok nincsenek letörve az elszalasztott érem miatt, hiszen 2003 óta nem sikerült az elődöntőbe sem kerülni a csapatnak. A lányok mestere, Kreiss Gábor így összegzett: 

– Viki drámai körülmények között nyerte meg az egyénit, és a csapatban sem hazudtolta meg önmagát. Néha megállt az ütő bennem, amikor egymás után kapta a találatokat, de a végére mindig magára talált, és nyert. Egyszerűen szuper volt!

László Luca szintén aranyéremmel büszkélkedhet, hiszen a női kardcsapat tagjaként nyert Európa-bajnoki aranyérmet. Hetekkel a verseny előtt beszélgettünk édesapjával, László Dezsővel, az UTE szakosztály-igazgatójával. Megjósolta a sikert.

– Nagyon örülök az aranynak, és annak is, hogy a papa nem tévedett – jelentette ki Luca.

A lányok a verseny előtt nem titkolták, az aranyért lépnek pástra.

– Már az első mérkőzéstől kezdve éreztük, hogy jók vagyunk – folytatta Luca. – Kemények voltunk, és nagyon akartuk a sikert. Boldogság, hogy hazai pályán sikerült nyernünk.

Gergácz László, Luca mestere a pást mellett izgulta végig az Európa-bajnokságot. Akadnak sportágak, ahol az edző szinte végigordítja a meccset, így űzi-hajtja a játékosait. Gergácz mester általában csendben figyeli az eseményeket.

– Csak az elvégzett munkában bízom – mondta. – Tudom, mit tud a versenyzőm, és azt is, milyen formában van. Én legfeljebb a szünetekben adok tanácsot, az asszó alatt azzal segítek, hogy nyugalmat sugárzok a versenyző felé.

Az újpesti fiúk is elismerésre méltó módon szerepeltek az Eb-n. Kossuth Bálint egy negyedik, Mészáros Tamás pedig egy ötödik helyezéssel tovább gyarapította az újpesti vívók nagy családjának éremgyűjteményét.

(gergely)