•  
  •  
  •  

Ha egy sorozatnak Aranyélet a címe, egy dologban biztosak lehetünk: a szereplőkre nem móka és kacagás vár – és akkor a beszédes szlogenről („Minden rohad, ami fénylik”) még nem is ejtettünk szót.

Az HBO új magyar sorozatában persze látszólag tombol az idill: a főszereplő Miklósi család irigylésre méltó körülmények közt él egy budai luxusvillában, Attila, a családfő (Thuróczy Szabolcs most is hibátlan) sikeres vállalkozó, felesége (Ónodi Eszter) a ház vezetése mellett egy jótékonysági alapítványnál önkénteskedik, a két gyerek pedig élvezi a gondtalan tinédzseréveket. A valóság, mint mindig, kicsit máshogy fest. Attila a házat maffi ózó barátjától (Anger Zsolt) bérli, és a mindennapi betevőt is szélhámoskodásból, bűnözésből szerzi. Apja halálos ágyán döbben rá, hogy változtatni akar az életén, de jó útra térni csak a mesében egyszerű – vagy még ott sem. Lánya (Döbrösi Laura), az egyetlen jólelkű, tiszta figura a családban, elfordul tőle, amikor rájön, kivel él egy fedél alatt, fia (Olasz Renátó) pedig maga is a bűn útjára lép.

Az HBO eddigi magyar sorozatai is színvonalas produkciók voltak, de a romantikus Társas játékhoz vagy az egyetlen szobában játszódó Terápiához képest az Aranyélet merészebb vállalkozás. A hazai közönségfilmekben vagy szériákban nem divat ellentmondásos vagy akár negatív karaktereket főszereplővé tenni, pláne olyanokat nem, akik egy sosemvolt Magyarország helyett az igaziban élnek. A
tízrészes Aranyélet pont ezt teszi, és ha nem is emlegethetjük a kultikus Maffi ózók sorozattal egy lapon, az alkotói nagyon jó úton járnak.

BS