Árfolyamrögzítés: még három hónapig

  •  
  •  
  •  

Augusztus végéig a jogosultak tíz százaléka élt az árfolyamgát lehetőségével, ami az érintett devizahitel-állomány tizenöt százalékát érinti. Aki állami védelmet szeretne, még szűk három hónapig kérheti az árfolyamrögzítést.

A Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint csaknem ötszázezer jogosult tíz százaléka, mintegy ötvenezer adós élt az árfolyamrögzítés lehetőségével.

A kormány tavasszal úgy határozott, a lehetőséggel az élhet, aki a hiteligényléskor legfeljebb húszmillió forint kölcsönt vett fel. Kitétel még, hogy az adósnak az árfolyamrögzítés igénylésekor nincs kilencven napon túli devizakölcsönből származó fizetési késedelme, és a futamidő meghosszabbítását leszámítva nem vett részt semmilyen más fizetéskönnyítő programban.

Mint ismert, az árfolyamrögzítés alatt pénzintézetek svájci frank esetében 180 forintos, az euró esetén 250 forintos, a japán jen esetében pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak.A PSZÁF a nemzeti hírügynökséggel azt közölte, a könnyítő intézkedést még szűk három hónapig lehet igényelni, azonban az év végi esetleges banki torlódások miatt nem célszerű az év utolsó napjaiban megtenni.

Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig van lehetőség, de három év eltelte után az ügyfél kezdeményezheti az árfolyamgát megszüntetését.

M. O. A.