Áron, a kertészlegény

  •  
  •  
  •  

Az édesapjával hazatérő és az Újpesti Naplót a postaládából kiemelve azonnal böngésző Erdősi Áron, amikor meglátta, hogy családja Varga Teréziával második helyezést ért el az önkormányzat Újpest legszebb virágait kereső pályázatán, nem várta meg a liftet. Gyalog rohant fel Teréziához, és az újságot lobogtatva boldogan mondta: érdemes volt a virágokkal foglalkozni és pályázni!

Az előkert kategória díjazottja az idei verseny kétségtelenül legifjabb résztvevője. A mindössze 6 éves fiatalember a Nyár ovi nagycsoportosa, aki hamarosan iskolát választ a szüleivel.

A Virág utca 7. számú 10 emeletes társasház előkertjében Áron értően kalauzol , mutatja melyik a rózsa, a kukacvirág, a hajnalka, az estike, a begónia, a fagyal sőt a szúnyogriasztó. A növények jól megférnek együtt. Olyannyira, hogy a dísznövények mellett éppen két tő kaliforniai paprika hoz szép nagy termést.– Magasabb karó kell már nekik –  mondja Áron ,Teréziának szánva a mondandót.
Terézia a ház felnőtt lakója, aki több éve gondozza már az előkertet és a Tél utcai frontot.

– A házban lakó idős Holl házaspár volt évekkel ezelőtt a kert gondozója. Életkoruk előre haladtával vettem át az önkéntes kertész szerepét. Úgy tűnik, rám száll a 9. számú lépcsőház előtti terület is, de szívesen csinálom. Úgy szoktam fogalmazni: okleveles kertész vagyok, mert kaptam már elismerést az önkormányzat pályázatán –  fűzi hozzá mosolyogva. Áron kis óvodásként először a locsolócsővel kötött barátságot, majd otthon csíráztatott növénykékkel lepett meg. Így nőtt például kukorica a Tél utcai oldalon – mondja a szomszédasszony.

A kis kertészlegény elmondta, a Mamánál hatott rá először a földművelés szépsége. A Balassagyarmaton lakó nagymamától virágmag érkezik Újpestre, és Újpestről Balassagyarmatra. A legjobb móka pedig a locsolás a ház körül.

Áron másik hobbija a jégkorong, az UTE hokicsapatával éppen vasárnap értek el győzelmet. Amikor a szülők megkérdezték Áront, mit szeretne a sikerre, azonnal jött a felelet: díszkáposztát az erkélyre. A hétfő délután családi programként a lila színű káposzta beszerzésével telt. Terézia pedig megígérte, nemsokára együtt ültetik el a színes virághagymákat. No és Áron – felügyelete mellett –  kezébe veheti a metszőollót, ami régi vágya már.

B. K.