Árpád út 77., az Apolló-ház

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával. Archív képünk az 1920–1930-as évek fordulóján készült az Apolló-házról, amely az első háromemeletes lakóház volt az akkor még Fő útnak nevezett mai Árpád úton.

 A kor divatjának megfelelő szecessziós épületet Radó Gábor tűzifa- és kőszénkereskedő építette 1910–1911-ben. (Az épület az államosításig a család tulajdonában maradt.) Az épület Árpád úti oldalán nyílt meg 1912-ben az Apolló mozi, amely mellett a Vigadó kávéház várta vendégeit és törzsközönségét. Az épületet a mozi után egy évszázad elteltével is Apolló-házként ismerik. A mozi meghatározó szerepet játszott a ház történetében. A mozgóképszínházi hagyományokat a Fény folytatta az 1960-as években, majd 1990-ben a Lux elnevezésre váltó mozi éltette tovább. Ám a multiplex mozik térhódításával nem vehette fel a versenyt, hiába peregtek itt nyolc évtizeden át a filmek. Helyén 1998-tól a Jókai Patika és egészségközpontja működik.

A ház harmadik emeletén volt az 1920-as években az Újpesti Napló szerkesztősége. A városközponti épület címlistája igencsak illusztris: 1938-ban például itt volt dr. Klein Miksa belgyógyász rendelője, dr. Antal Endre ügyvédi irodája, a Hermes Magyar Általános Váltóüzlet fiókja, az Anglo-Danubian Lloyd biztosítási társaság ügynöksége, a „Kölcsönös Tűzkár” és „Jánus” Általános Biztosító Rt. fiókja.

A Vigadó kávéház helyén később Patyolat, fodrász és fehérneműbolt is volt a háború után. Sőt, a Kassai utcai részen egy ideig kínai áruház is próbálkozott az árusítással.

A lakóépületnek, amelyben a kezdetektől lift működik, a Kassai utca felől van a bejárata.

Az Apolló-ház az újpesti nyilas párt székháza is volt a háború alatt. A pincében őrzött dokumentumaikat egy beázás alkalmával találták meg a hatvanas évek végén az IKV dolgozói. A súlyosan károsodott iratokat megsemmisítették.

B.K.

 

A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály. Sorozatunkat kövesse a www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer oldalon is!