Árpád út, a Kassai utca felől fotózva

  •  
  •  
  •  

Az Árpád út városközponti szakasza máig megtartotta karakteres jegyeit. A múlt század hatvanas éveiben már állt a rendőrkapitányság szögletes épülete, és a kisboltok sem sokat változtak, igaz, ma már nem mindegyik működik. A villamosokat viszont hiába is keresnénk itt, még a síneket is felszedték.

Az Árpád úti fotó az 1970-es évek elején készült. A  86. számú  háznál  a villamossínek szétváltak az út két oldalára, a Dunától az úttest közepén vezettek eddig a pontig. A 10; 10/a; 55-ös villamosok közlekedtek itt. Az archív képen egy villamosvasúti hósöprő tart az Állami  Áruház felé, valamely téli napon. Az  út jobb oldalán látható épületekben lévő üzletek; kárpitos, fodrász, hentesbolt és presszó közül csak a két utóbbi működik ma is. Az előbbiek helyét játékterem és zálogház váltotta fel. A fotón látható rendőrségi épület a 60-as évek elején készült, pontos adat híján annyit tudunk, hogy 1965-ben már bizonyosan állt.

A bal oldali lakóépületek közül az újak a 2000-es évek környékén épültek, a főútvonal korszerűsítésének megfelelően.
 
Á.T.

A rovat tanácsadó-szakértői: Szőllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály.
Sorozatunkat kövesse a www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer oldalon is.